Ексклюзиви
четвер, 02 вересня 2010 10:35

Валенса порадив Януковичу поступитися і написав листа

Валенса порадив Януковичу поступитися і написав листа

Екс-президент Польщі Лех Валенса написав лист президенту України Віктору Януковичу про свободу слова як приватна особа.

Про це Валенса сказав в інтерв"ю газеті "Сегодня", коментуючи свій лист, у якому висловив стурбованість "погіршенням ситуації зі свободою слова в Україні".

"Почнемо з того, що я вже давно не президент, а простий пенсіонер, громадянин, і можу писати, говорити все, що думаю, у тому числі й Януковичу", - зазначив він.

"Може, й написав лист. Може, й висловив занепокоєння з приводу свободи слова в Україні. Зараз, слава Богу, в наших країнах демократія і кожен має право написати лист президенту. Ви, наприклад, або ось та людина за вікном, або я. Загалом, це мій лист, тобто мою особисту справу", - заявив екс-президент Польщі.

Валенса розповів, як познайомився з Януковичем: "Я приїхав в Україну (у 2004 році) одним із перших, це було саме тоді, коли Майдан тільки починався й усі боялися силового конфлікту".

"Напевно, мій революційний досвід допоміг відчути майбутні події. Переміг саме Янукович, і він приймав мене, ми розмовляли багато, і раптом він спитав поради. Тоді я порадив йому поступитися, не застосовувати силу, щоб у майбутньому спробувати ще раз зайняти це місце. Так і сталося", - розповів Валенса.

"Із Ющенком ми теж говорили, він кивав, погоджувався, але не чув. На відміну від більшості, я не мав ілюзій на Майдані, а бачив, що країна переживатиме важкий період, болісний, і якщо Ющенко різко не проведе серію болісних економічних реформ, то швидко втратить авторитет, так і сталося", - зазначив він.

Однак екс-президент Польщі наголосив: "Як би не складалася ситуація в країні далі, головне - не втратити демократичний шлях, на якому ваша країна робить свої перші кроки".

"Ми теж багато чого проходили, ми готові ділитися досвідом, дивіться, запитуйте", - запропонував Валенса.

"Я завжди намагався допомагати Україні, поки був президентом, може, робив для вашої країни більше, ніж для своєї. Завжди дуже бентежно стежив за політичною ситуацією, але я ніколи не дозволяв і зараз не дозволю собі втрутитися у ваші внутрішні справи", - підкреслив він.

Крім того, на запитання, чи зможуть Україна й Польща добре використати для зближення й дружби шанс у вигляді Євро-2012, Валенса відповів: "Зараз і Україна, і Польща дуже зайняті власними проблемами в містах".

"Ви собі будуєте й ремонтуєте, а ми - собі. Зараз важливо навести лад, підготувати інфраструктуру, тобто облагородити господарство, щоб гостей приймати", - зазначив він.

"На жаль, коли ми лише почали цим усім займатися, то зрозуміли, що потрібно міняти буквально все. Зараз робота кипить, але нам хочеться краще, швидше. Поки проблеми будівництва й ремонту відволікають нас і вас від нормального, культурного діалогу, від спільних заходів, від спільних проектів. Сподіваюся, ближче до чемпіонату ми цю прогалину заберемо", - додав Валенса.

Зараз ви читаєте новину «Валенса порадив Януковичу поступитися і написав листа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути