понеділок, 12 серпня 2019 16:51

"Вакцинація не менш важлива, ніж армія" - Супрун терміново звернулася до Зеленського

"Вакцинація не менш важлива, ніж армія" - Супрун терміново звернулася до Зеленського
Ігнорувати імунізацію небезпечно, цьому підігрує Росія, попереджає Уляна Супрун. Фото: Олег Петрасюк

Президент Володимир Зеленський і РНБО не реагують на питання вакцинації українців. Про це у Facebook написала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"Моєю першою ініціативою після приходу до Міністерства охорони здоров'я було звернення до РНБО із закликом скликання засідання щодо питання вакцинації населення. Ні публічні, ні офіційні звернення не допомогли.

Першими листами новому президенту Володимиру Зеленському і секретарю РНБО Олександру Данилюку теж були заклики скликати засідання РНБО на цю тему. До цього часу ми не отримали відповіді та визначеної дати засідання.

Виглядає, що досі немає розуміння, що вакцинація є не менш важливою, ніж забезпечення військовослужбовців зброєю чи впровадження стандартів НАТО. Без колективного імунітету та вакцинації як пріоритету перших осіб країни — ми не зможемо захистити Україну.

Без розгляду питань щодо імунопрофілактики на засіданні РНБО з відповідними рішеннями теза про цінність людського життя залишатиметься лише декларацією, не підкріпленою конкретними діями", - поскаржилася Супрун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: #Улянувміністри: влаштували флешмоб для Супрун

За словами керівника МОЗ, поки західні партнери "беруть активну участь у кампаніях із закликом вакцинуватися", українська влада "це питання ігнорує".

"Попри це, тема імунізації часто стає предметом маніпуляцій й інформаційних операцій Росії, що поширює брехню та міфи про вакцини, аби підірвати довіру людей до вакцинації.

У таких умовах ігнорувати питання вакцинації на національному рівні вкрай небезпечно. Наразі маємо не найкращу статистику охоплення щепленнями, а рівень захворюваності на інфекційні хвороби стабільно високий", - додала Супрун.

В.о. міністра навела статистику.

Показники вакцинації серед дітей знизилися з понад 90% у 1990-х до 70% у 2000-х і менше ніж до 50% 2014-го. Зокрема протягом останніх 6-ти років в Україні відзначається ріст захворюваності на гемофільну інфекцію в 10 разів, на кашлюк - у 3,5 раза, захворюваність на дифтерію зросла у 2,5 рази, на правець — удвічі. На стабільно високих позначках тримається захворюваність на гострий і хронічний гепатит В.

Наразі маємо найбільший за часи незалежності України підйом захворюваності на кір. Так, 2017-го було повідомлено про 4782 випадки, 2018-го — про 54 810 випадків. Станом на середину 2019-го повідомлено про понад 54 тис. випадків. Із початку спалаху померло 39 людей.

"Ігнорувати таку ситуацію небезпечно", - попередила Супрун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський не призначатиме чужих — політолог про Супрун

Перед початком навчального року треба відвідати з дитиною сімейного лікаря і перевірити наявність обов'язкових щеплень, передбачених календарем.

Це вакцини від 10 інфекційних хвороб: гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту і ХІБ-інфекції.

Зараз ви читаєте новину «"Вакцинація не менш важлива, ніж армія" - Супрун терміново звернулася до Зеленського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути