Ексклюзиви
понеділок, 28 січня 2019 19:00

Вакарчук пасує: кому дістануться його виборці

Вакарчук пасує: кому дістануться його виборці
Виборців Святослава Вакарчука, який не захотів балотуватись на виборах президента, заберуть Андрій Садовий, Анатолій Гриценко і Петро Порошенко. Фото: Leopolis.news

Відстотки, які має співак Святослав Вакарчук, поділять між собою лідер партія "Громадянська позиція" Анатолій Гриценко, мер Львова Андрій Садовий та президент Петро Порошенко. Про це Gazeta.ua розказав політолог Віктор Таран.

"5-6% рейтингу, які станом на сьогодні має Вакарчук, не підуть в "електоральну лузу" одного кандидата. Вони рівномірно розподіляться серед кандидатів, які сповідують однакові цінності та ідеологічні принципи. Співак зараз втілює в собі образ патріота із західної України, який апелює до європейських цінностей, ліберальної економіки, якого любить і підтримує євроорієнтована молодь. Це декларують Гриценко, Садовий і Порошенко. Електорат Вакарчука в першу чергу розіб'ється між цими кандидатами.

Водночас Вакарчук навряд чи буде підтримувати конкретні персоналії. Його "ключова ставка" - парламентські вибори 2019. Саме тому на цих виборах його головним завданням буде закликати виборців підтримувати ціннісні речі.

Будь-яка підтримка іншого кандидата може потенційно вдарити по його перспективах успішно пройти парламентську кампанію. Адже якщо "щось піде не так" і кандидат, якого підтримає Святослав набере за найближчі півроку негативу, це автоматично відіб'ється на ньому. Тому головне завдання на президентську кампанію – заяви без жодної персональної "прив'язки".

Вакарчук не хотів бути президентом, вважає політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вакарчук ходив на Банкову - ЗМІ

"Маловірогідно, що Вакарчук хотів зараз балотуватися на посаду президента. Цього хотіли інші – його оточення, представники політикуму, громадянського суспільства, журналісти. Він не наважився взяти політичну відповідальність. Україна парламентсько-президентська республіка і це прагматично вірне рішення. Краще мати фракцію у парламенті, ніж бути кандидатом у президенти з малими шансами на перемогу.

Тим паче, лідер "Океану Ельзи" нічого не зробив за останній рік для перемоги у президентській кампанії. На відміну від інших кандидатів, він не створював політичну команду на центральному та регіональному рівнях, не коментував політичні події тощо. Весь цей час Вакарчук говорив загальні речі, які знаходили підтримку у більшої частини суспільства - "Я проти корупції, підтримую ліберальні цінності, нові обличчя змінять країну".

З одного боку це стандартний набір кліше, які є в програмах всіх інших кандидатів. З іншого це дає йому можливість бути в інформаційному полі та поступово набирати електоральні бали перед парламентською кампанією. У разі проведення якісної кампанії із залученням у список цікавих особистостей його результат складатиме не менше 10-12% на відміну від 5-6 нинішніх".

Музикант Святослав Вакарчук не буде брати участь у виборах президента. Таку заяву зробив 28 січня. 2007-го музикант пройшов до Верховної Ради за списками блоку "Наша Україна – Народна самооборона". Однак за рік склав свої повноваження.

Наступні вибори президента відбудуться 31 березня 2019‑го.

Зараз ви читаєте новину «Вакарчук пасує: кому дістануться його виборці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути