четвер, 29 грудня 2011 10:58

"В Україні взагалі немає традиції сильної влади" - Забужко

"В Україні взагалі немає традиції сильної влади" - Забужко

Росія на кілька історичних епох позаду України на шляху до демократії. Таку думку у новому номері журналу "Країна" висловила письменниця Оксана Забужко.

"У них дуже міцні традиції візантійської державності", - пояснила вона.

За словами письменниці, Україну рятує те, що в нас узагалі немає традиції сильної влади.

"За віки колоніального досвіду українців привчили жити окремо від держави. З єдиною до неї вимогою – щоб не заважала. І це нас відрізняє не тільки від росіян, а й, скажімо, від білорусів. Ті у важких 1990-х зажадали раптом назад у колгосп. А українці взяли торби й поїхали по турецьких і польських базарах, аби на себе заробляти. Так почався наш кримінальний або напівкримінальний бізнес. Українці не вміють об'єднуватися, але анархічний ген у них досить сильний", - підкреслила вона.

За словами Забужко, тоталітаризм нам ніяким боком не загрожує.

"Як росіянам – демократія. Альтернативи путінсько-медведєвської умовної стабільності у них є дуже неприємні – для України. Бо коли прийдуть до влади нацболи (Націонал-більшовицька партія Едуарда Лимонова, – ред.), то путінську ФСБ доведеться згадувати з ностальгією", - зауважила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оксана Забужко: "Мене вже давно Сонячна система не влаштовує. А ви мене хочете Януковичем злякати?"

"Але зараз події в Росії відкривають простір для послаблення тиску на Україну. Чи принаймні провокацій, які останні 10 років безперервно відбуваються. Хай вони займуться своїми проблемами, тоді у нас більше шансів зайнятися своїми. А не лише відбиватися. Не кажу, що нинішня українська влада зуміє цим скористатися. Але це стосується всього українського суспільства", - наголосила письменниця.

Про те, що найбільше здивувало Оксану Забужко цього року, вона розповідає у новому номері журналу "Країна" № 50 (103) за 30 грудня 2011 року.

 

Журнал можна купити у точках продажу преси за ціною 9 гривень.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

 

Зараз ви читаєте новину «"В Україні взагалі немає традиції сильної влади" - Забужко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути