субота, 07 жовтня 2023 04:28

В Україні вперше в історії засудили до довічного ув'язнення за держзраду

В Україні вперше в історії засудили до довічного ув'язнення за держзраду
Українця засудили до довічного ув'язнення за держзраду. Фото: Кореспондент

Мешканця Запоріжжя вперше в історії України засудили до довічного позбавлення волі за державну зраду.

Також у чоловіка конфіскували майно, під час брифінгу розповів очільник прокуратури Запорізької області Сергій Спільник.

За інформацією слідства, він протягом березня-жовтня 2022 року здійснював збір інформації щодо дислокації військової техніки та передавав її ворогу. Окупанти ж використовували її під час обстрілів.

"Це перший такий вирок по всій Україні, коли людина отримала довічне ув'язнення з конфіскацією всього майна. Я вважаю, що це справедливий вирок", - наголосив голова Запорізької облпрокуратури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дев'ятьом колаборантам з Криму висунули підозру: що їм загрожує

Підозру в злочинах проти основ національної безпеки України на Запоріжжі повідомили 94 особам. До суду скерували 95 обвинувальних актів щодо 101 підозрюваного. Вирок винесли 26 особам.

Від 8 до 15 років позбавлення волі отримали псевдокерівники окупованих територій Мелітополя, Мелітопольського району, Василівки, Михайлівки та Розівки. Керівників окупаційних органів поліції Енергодара, Мелітополя та Кам'янки-Дніпровської засудили до 15 років.

"Також засуджено до 5 років зрадника, який організував збір коштів на придбання 22 безпілотників для агресора, які потім використовувалися проти наших громадян, наших Збройних Сил", - повідомив Спільник.

Журналістам вдалося ідентифікувати 1816 представників окупаційної влади.

Абсолютна більшість з них – 1579 (майже 87%) виявилась громадянами України, які пішли на службу до росіян, очоливши ті чи інші установи, іноді відразу кілька, йдеться у дослідженні NGL.media.

Українські громадяни очолили понад тисячу окупаційних муніципальних структур – тут їхня частка сягає майже 95%.

Найбільше колаборантів зосереджено в: комітетах земельних ресурсів, різноманітних казачих організаціях в окупованому Криму, пенсійних фондах, управліннях соцстраху та соцзахисту і місцевих центрах зайнятості.

Зараз ви читаєте новину «В Україні вперше в історії засудили до довічного ув'язнення за держзраду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути