Ексклюзиви
четвер, 21 лютого 2013 20:09

В Україні має існувати чітка система функціонування мов - екс-міністр

В Україні має існувати чітка система функціонування мов - екс-міністр
Фото: tsn.ua

"Мовний" законопроект опозиції встановлює інституційний механізм захисту і державної української мови, і  мов нацменшин.

Про це сказав розробник нового мовного законопроекту, який у Верховній Раді зареєстрували депутати від опозиційних фракції, екс-міністр юстиції Сергій Головатий.

Говорячи про свій законопроект, Головатий наголосив: "Цей законопроект стосується докладної системи того, як українська мова має застосуватися як державна — у яких сферах, у яких випадках, у який спосіб. Крім цього, задля забезпечення функціювання української мови цим законопроектом пропонується інституційний механізм, який існує в інших країнах, і якого досі немає у нас".

Зокрема, законопроектом пропонується започаткувати національну комісія зі стандартів державної мови. Крім того, передбачено створення Центру української мови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колесніченко вважає ідіотами ініціаторів "мовного" ??тесту для чиновників

Третій інститут, пояснив Головатий, — це уповноважений із захисту української мови як державної, а також прав мов національних меншин, міноритарних та регіональних мов.

"Це, свого роду, омбудсмен, який опікуватиметься саме випадками, коли не дотримуються вимоги законодавства, незалежно від того, чи то державна мова, чи міноритарна, чи мова корінного народу, наприклад кримсько-татарського", - пояснив екс-міністр.

Головатий додав: "Одним словом, запропоновано інституційний інструментарій, яким встановлюється відповідальність за дотриманнях норм. Бо коли немає відповідальності, то це вже не є юридична вимога, а просто мильна булька: закон порушується і за це ніхто не відповідає".

 

Зараз ви читаєте новину «В Україні має існувати чітка система функціонування мов - екс-міністр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути