середа, 20 лютого 2013 18:07

В оточенні Януковича є противники Угоди про асоціацію - політолог

В оточенні Януковича є противники Угоди про асоціацію - політолог
Олексій Гарань Фото: uainfo.org

У середовищі Пратії регіонів є люди, які не хочуть, щоб Україна підписала угоду про асоціацію. Вони перешкоджають досягненню компромісу між владою та опоизцією. Про це у коментарі сказав професор кафедри політології Національного університету "Києво-Могилянська академія" Олексій Гарань.

"В принципі компроміс потрібний і необхідний, його контури вже вималювалися. Якщо є принципове рішення Банкової і Партії регіонів, що вони йдуть на персональне голосування, тоді компромісу можна досягнути. Але те, що наче є домовленість, а потім є відкат назад, то, можливо, це, або це спроба своєрідного тиску на опозицію, або ж певна неузгодженість з боку влади", - каже політолог.

Гарань також припускає, що у середовищі влади є прихильники силового розблокування Ради, ті, "хто хоче зірвати домовленості напередодні саміту Україна-ЄС",

"В оточенні Януковича є противники того, щоб Україна підписала Угоду про асоціацію. Протягом цього місяця відбулося кілька подій, які можуть цьому перешкодити. У тому числі судові справи щодо позбавлення повноважень двох депутатів. Ймовірно і те, що відбувається у парламенті - частина цієї стратегії. Існує одна країна, яка чітко каже: "Україні не варто підписувати цю угоду, а варто вступати у Митний Союз". Хто є носієм таких ідей в оточенні Януковича — важко сказати. Однак останні події погіршують позиції президента, в тому числі і на переговорах з Росією. Янукович навряд чи оголосить позачергові вибори, бо це не в інтересах Банкової. Надто ризиковано. Рейтинги Партії регіонів не високі, з осені минулого року вони не змінилися. Буде більше уваги до мажоритарних округів. Також нові вибори означають використання нових грошових ресурсів. А це нікому не вигідно. Відтоді, як Янукович при владі, він послідовно робить те, що послаблює його ж позиції. Хтось намагається грати на його особистих почуттях, фобіях, жазі помсти. І роблять це в інтересах Кремля", - сказав він.

На думку Гараня, опозиція також не однорідна, але не в цьому питанні.

"Є три сили, є різні думки. У середині опозиції є конкуренція. В тому числі між потенційними майбутніми претендентами на президентську посаду. Але питання персонального голосування об'єднує всіх. Це зрозуміло і електорату, крім цього це ускладнює життя Партії регіонів. Тоді кожна депутатська рука "Регіонів" буде важлива, бо чіткої більшості без комуністів вони не мають. Їм буде важче проводити якісь рішення. Опозиція може на цьому грати. Є різні підходи, більш помірковані і менш помірковані. Але у цьому випадку відповідальність за те, що компромісу не досягнуто падає на партію влади", - наголосив він.

Зараз ви читаєте новину «В оточенні Януковича є противники Угоди про асоціацію - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

61

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути