неділя, 16 червня 2013 17:24

В об'єднаній "Батьківщині" посилиться боротьба за лідерство – політолог

В об'єднаній "Батьківщині" посилиться боротьба за лідерство – політолог
Михайло Басараб. Фото: ar25.org

Особливих політичних дивідендів від об'єднання  з "Фроном змін" партія "Батьківщина" не отримає, упевнений політолог Першої рейтингової системи Михайло Басараб. Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

"Як показує досвід, будь-яке політичне об'єднання не дає очікуваного ефекту, тобто, механічної суми рейтингів, - зауважує політолог. - Так буде і з цим об'єднанням. І в цьому винні самі українські політики. Наприклад, у таборі опозиційних сил постійно лунає критика одних політиків на адресу інших. До того ж, це об'єднання фактично відбулося ще до парламентських виборів, коли була створена об'єднана опозиція. І всі бали "Батьківщина" за це вже отримала".

Разом з тим нове об'єднання посилює напругу серед опозиції, підкреслює Михайло Басараб.

"Ми уже вчора побачили, що це об'єднання підняло цілу низку раніше прихованих конфліктів у опозиційному таборі. Ще до з'їзду була частина незадоволених у самій "Батьківщині".  Також пролунали критичні заяви Миколи Катеринчука, Анатолія Гриценка, певна невдоволеність є у В'ячеслава Кириленка та інших менш рейтингових політиків, яких не запросили до об'єднання. Це призведе до деякого напруження у стосунках опозиціонерів, можливо навіть до демаршів", - каже політолог.

Крім того, попереду слід очікувати боротьбу за лідерство в об'єднаній "Батьківщині", припускає експерт.

"Ми уже почули заяви із взаємною критикою від Юрія Луценка і Миколи Мартиненка, - зауважує Басараб. - Це свідчення певної тенденції, відображення прихованого конфлікту між інтересами Юлії Тимошенко і Арсенія Яценюка. У даному разі Луценко відображає позицію тих опозиціонерів різних політсил, хто робить ставку на Тимошенко, попри те, що вона перебуває за гратами. Інша частина опозиційних політиків не зовсім бажають, щоб екс-прем'єрка вийшла на волю. Тому відчувається нервозність у стосунках між представниками цих двох таборів".

Залишення на посаді голови партії Юлії Тимошенко – це не тільки знак поваги до неї, вважає фахівець.

"Тимошенко має вищий рейтинг, ніж Яценюк, довіра до якого падає. Тому списати її з рахунків не можуть. Але це може погіршити її долю, бо переконає Віктора Януковича в тому, що її треба й далі утримувати у в'язниці. Якби вона перестала бути лідером "Батьківщини", відмовилася від публічних політичних заяв і президентських амбіцій, тоді можна було б її звільнити", - підсумовує Михайло Басараб.

Зараз ви читаєте новину «В об'єднаній "Батьківщині" посилиться боротьба за лідерство – політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути