Ексклюзиви
понеділок, 07 червня 2010 11:50

У новому підручнику історії Бандера і Шухевич будуть вбивцями - Табачник

У новому підручнику історії Бандера і Шухевич будуть вбивцями - Табачник

Міністр освіти і науки Дмитро Табачник розповів про концепцію нового підручника історії для середніх шкіл.

На його думку, лідери ОУН-УПА Степан Бандера і Роман Шухевич повинні бути визнані колабораціоністами, крім того, зі шкільного курсу необхідно виключити події останніх десяти років, щоб уникнути підміни історичного підходу політичним.

Експерти переконані, що без вивчення подій останніх років історичний матеріал буде неповним.

Заява міністра освіти і науки Дмитра Табачника про його бачення нового підручника історії була опублікована в п'ятницю на офіційному сайті Партії регіонів.

Пан Табачник підкреслив, що трактування історичних подій не повинне змінюватися у зв'язку зі зміною президента чи міністра освіти або залежати від особистих смаків окремих посадових осіб. На думку міністра, в новий підручник не потрібно включати події "останніх як мінімум десяти років". "В іншому випадку це не історія - це політика", - упевнений він.

Зараз шкільний курс історії для 12-го класу передбачає вивчення сучасних процесів інтеграції та глобалізації, етносоціальних та культурних процесів в Україні, її недавніх досягнень у сферах культури і спорту, а також тенденцій соціально-економічного та політичного розвитку зарубіжних країн у XXI столітті.

Завідувач кафедри новітньої історії Запорізького національного університету, автор підручника для 10-го класу "Новітня історія України" Федір Турченко переконаний, що в курсі історії слід висвітлювати недавні події в житті як України, так і зарубіжних країн. "Учні повинні уявляти, в якій країні вони живуть і в якому напрямку розвивається все людство", - сказав пан Турченко.

Тим не менше пан Табачник торкнувся питань освітлення в нових підручниках діяльності Йосипа Сталіна, а також лідерів ОУН-УПА Степана Бандери та Романа Шухевича.

"Сталіну не можна ставити пам'ятник, оскільки він безпосередній винуватець смерті багатьох ні в чому не винних людей. Але точно так само ми не можемо заперечувати роль Сталіна як верховного головнокомандуючого переможців і лідера країни, яка винесла основний тягар війни, в досягненні Великої Перемоги", - пояснив міністр.

А Степан Бандера і Роман Шухевич, за словами Дмитра Табачника, залишаться в історії націоналістами, організаторами масових вбивств і "довічно будуть заплямовані колабораціонізмом".

"Адже не існувало у 1941-1945 роках іншого української держави, крім УРСР. Більш того, навіть самі "правовірні" націоналісти ведуть державну спадкоємність саме від УРСР, оскільки я ще ні від кого не чув пропозиції відмовитися від статусу засновника ООН і заново просити цю організацію про прийом туди України ... Таким чином, ті, хто воювали проти Радянської України, є колабораціоністами ", - переконаний пан Табачник.

Колишній директор архіву СБУ історик Володимир В'ятрович вважає такий підхід суперечливим.

"Пан Табачник наполягає, що оцінка історичних подій не повинна залежати від особистих переваг, але упереджено трактує історичну роль Бандери і Шухевича, називаючи їх організаторами масових вбивств", - заявив він.

Коммерсант-Україна

Зараз ви читаєте новину «У новому підручнику історії Бандера і Шухевич будуть вбивцями - Табачник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

962

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути