неділя, 09 грудня 2018 08:14

В Європі нас не розуміють - екс-президент пожалівся Путіну

Автор: Антикор
  На початку 2000-х Леонід Кучма заявив, що майбутнє України не можливо без Росії
На початку 2000-х Леонід Кучма заявив, що майбутнє України не можливо без Росії

Майбутнє України не можливо без тісних зв'язків з Росією. У Європі нас не розуміють. Таку думку висловив перший президент України Леонід Кучма 12 років тому, 9 грудня 2002 року, в Москві.

Тоді зустрічався з українською діаспорою та російськими громадськими діячами і політиками.

"Майбутнє України я не бачу без дуже-дуже теплих відносин з Росією. Якщо цього не буде, це велике лихо. Якщо хтось цього хоче, то він не наш друг.

Минулий Рік України у РФ приніс позитивні результати у двосторонньому співробітництві. Це був гарний імпульс, насамперед, політикам. Він змусив подумати, де ми перебуваємо і хто ми такі. Сьогодні ні в Україні росіянин не боїться називатися росіянином, ні в Росії - українець українцем. Умовно кажучи, ми завжди говоримо однією мовою".

2002-го Кучма говорив, що Росія завжди готова прийти на допомогу Україні.

"Нам не потрібно переконувати один одного у багатьох речах, тоді як у розмові з західними колегами нас часто не розуміють. Це пов'язано з тим, що Україна та країни західної Європи розвивалися у різних умовах, у нас різні проблеми, різний менталітет. Щоб перебороти це, нам потрібен час. Україна і Росія розуміють, що у лихоліття ми скоріше прийдемо на допомогу, ніж будь-хто".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кравчук, Кучма і Ющенко зробили заяву про воєнний стан

Екс-президент нагородив за внесок у російсько-українські відносини віце-прем'єр РФ Валентину Матвієнко, ректора Московського державного університету ім. Михайла Ломоносова Віктора Садовничого, міністра культури РФ Михайла Швидкого, першого заступника мера Москви Людмилу Швецову.

2015-го, після анексії Росією Криму, Матвієнко заявила, що українцям доведеться звикнути до втрати півострова. За її словами, жителі Криму, дивлячись на розв'язану РФ війну на Донбасі, "бачать жорстоку участь, яка на них чекала би".

Сам же Кучма після агресії Росії заявив, що Путін ніколи не хотів бачити Україну стратегічним партнером, а тільки васалом. Він начебто помітив це ще 2003 року, коли Російська Федерація почала будувати дамбу до українського острову Тузла. Того ж року Росія і Україна підписали договорів про спільні кордони в Азовському морі.

У червні 2014-го Кучма увійшов у тристоронню контактну групу у Міському переговорному процесі. Працював на громадських засадах понад чотирьох років. 29 вересня Кучма заявив про вихід з переговорів. На своєму місці бачив радника президента Петра Порошенка.

Зараз ви читаєте новину «В Європі нас не розуміють - екс-президент пожалівся Путіну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути