Ексклюзиви
понеділок, 26 листопада 2018 16:12

Кравчук, Кучма і Ющенко зробили заяву про воєнний стан

Кравчук, Кучма і Ющенко зробили заяву про воєнний стан
Вибори мають бути, кажуть президенти. Фото: rada.gov.ua

Колишні президенти Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко висловилися щодо доцільності введення введення воєнного стану у зв'язку з агресією Росію у Керченській протоці.

Відповідну заяву зачитав Кравчук перед журналістами у понеділок, пише "Українська правда"

У документі, зачитаному першим президентом, висловлювалися сумніви щодо оголошення воєнного стану, як найкращої відповіді на агресивні дії Росії у морі.

Зазначалося, що оскільки воєнний стан "обмежує права і свободи громадян" і є ризик щодо створення хаосу у державі, президенти висловлюють сумнів щодо доцільності таких дій.

"Чи виправдані ці ризики? Чи допоможе реальному протистоянню агресору? За 5 років були ситуації, коли введення воєнного стану було доцільним і можливим - захоплення Криму, Дебальцівський та Іловайський котел, де були тисячі загиблих", - зачитав Кравчук.

Він додав, що наразі велика частина суспільства вважає, що подібні дії є загрозою демократії, чим може скористатися ворог.

На думку трьох президентів, якщо депутати вирішать що воєнний стан можливий, то вони мають скасувати норму про скасування виборів та обмеження прав і свобод людей.

"Верховна рада має ухвалити постанову про проведення виборів 31 березня 2019 року. Настав момент, коли від мудрості народних обранців залежить доля держави", - процитував Кравчук спільну заяву.

Перший президент зауважив: питання введення воєнного стану не треба було затягувати до моменту, коли на носі вибори, щоб не сіяти підозри і не сіяти хаос у суспільстві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко підписав указ про воєнний стан

Ввечері 25 листопада російські силовики атакували три українські катери в Азовському морі та застосували зброю. Шістьох українських військових поранили, двоє з них перебувають у важкому стані. Після атаки спецназ ФСБ захопив українські катери "Бердянськ", "Нікополь" і "Яни Капу" разом із особовим складом.

У зв'язку з цим Україна зібрала засідання РНБО, на якому вирішили вводити воєнний стан. Зробити це може Верховна Рада на позачерговому засіданні о 16:00.

З'єднання і частини Збройних сил України привели в стан повної бойової готовності.

Зараз ви читаєте новину «Кравчук, Кучма і Ющенко зробили заяву про воєнний стан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути