вівторок, 22 травня 2012 14:49

В четвер Рада розгляне закон про мови

В четвер Рада розгляне закон про мови
Доній: через цей закон про українську мову можна забути. Фото: job-sbu.org

До порядку денного засідання Верховної Ради України в четвер внесено проект закону про основи державної мовної політики.

Про це заявляє член фракції "Наша України - Народна самооборона" Олесь Доній.

"Я тримаю в руках порядок денний. У четвер встановлене для включення до порядку денного питання про закон про основи державної мовної політики (автори депутати Партії регіонів Сергій Ківалов і Вадим Колесніченко - Ред.)", - повідомив Доній журналістам у вівторок.

"Якщо цей законопроект стане законом, то про українську мову в містах можна буде забути, оскільки під вивіскою лібералізму, гуманізму та демократизації ... чітко стверджується ідея, що ні в університетах, ні на телебаченні, ні в містах, де є хоча б 10 % людей, які вважають своєю рідною мовою російську мову, про обов'язковість мови не йдеться ", - пояснив депутат.

У свою чергу, автор законопроекту Вадим Колесніченко підкреслив, що поки мова не йде про прийняття даного закону в цілому. "Навряд чи в четвер цей закон можна буде приймати в цілому, оскільки, згідно з регламентом, між першим і другим читанням депутати мають право вносити поправки в закон", - пояснив він.

"Фракція Партії регіонів і КПУ однозначно будуть підтримувати цей закон", - повідомив Колесніченко.

За його словами, в даний час ведеться робота з депутатами. "Я думаю, що знайдеться достатня кількість голосів для його прийняття в першому читанні", - сказав Колесніченко, зазначивши, що, можливо, буде скорочено час підготовки даного законопроекту до другого читання (до 2 тижнів).

Як повідомлялося, у вівторок народні депутати України мають намір працювати до завершення розгляду всіх питань, включених до порядку денного.

Як повідомлялося, 14 травня на погоджувальній раді парламенту голова фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександр Єфремов виступив за розгляд найближчим часом законопроекту про мови і попросив керівництво парламенту поставити його на розгляд.

"Ми довго розглядали питання, пов'язане з державною мовною політикою. Є відпрацьований законопроект 9073, він враховує всі зауваження, які були висловлені, в тому числі Венеціанською комісією ... і він враховує ті пропозиції, які висловили наші провідні інститути з даного питання для того , щоб в нашій державі в цивілізованому руслі реалізувати мовну хартію, яка діє в Європі і не викликає ніяких нарікань ", - сказав він.

Він також додав, що з цього законопроекту не надається перевага ніяким мовам, державна мова - українська, але при цьому в цивілізованому руслі "визначається дія інших мов в нашій державі".

Зараз ви читаєте новину «В четвер Рада розгляне закон про мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

42

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути