Ексклюзиви
пʼятниця, 03 серпня 2012 06:24

В Бразилії судять одразу 38 політиків-корупціонерів

В Бразилії судять одразу 38 політиків-корупціонерів
Хосе Дірсеу, екс-голова президентського апарату, - один з головних підсудних. Фото: Jos? Cruz/ABR

У Бразилії в четвер розпочався суд над обвинуваченими у корупції чиновниками і політиками, який в південноамериканській країні вже назвали "процесом століття". На лаві підсудних у Верховному федеральному трибуналі 38 осіб, причетних до скандалу, що вразив у 2005 році правлячі кола Бразилії і уряд президента Лули да Сілви.

Тоді розкрилося, що ряд депутатів парламенту регулярно на щомісячній основі отримував хабарі в обмін на підтримку урядових законопроектів. Спливли також факти, що ставлять під сумнів прозорість фінансування передвиборної кампанії Лули да Сілви. Скандал отримав тут назву "менсалао", тобто, "щомісячні".

Справа про корупцію викликає величезний інтерес в бразильському суспільстві. Більшість спостерігачів вважають, що мова йде не просто про гучний кримінальний процес, але про своєрідний іспит на зрілість судової гілки влади і всієї демократичної системи Бразилії.

Справу про хабарі в парламенті не випадково розслідували так довго. Воно безпосередньо зачіпає інтереси верхівки бразильської політичної еліти і неминуче позначиться на майбутній розстановці фігур на "дошці влади". Досить сказати, що на лаві підсудних опинилися відразу три колишні міністри.

Перший день судового засідання став примітний тим, що захисту не вдалося переконати Верховний федеральний трибунал розділити весь процес на 38 незалежних справ, повідомляє ИТАР-ТАСС. Таким чином, адвокати не змогли сходу розвалити багаторічну роботу звинувачення з розслідування злочинної групової діяльності корупціонерів.

Зараз ви читаєте новину «В Бразилії судять одразу 38 політиків-корупціонерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути