середа, 19 грудня 2012 22:36

"Усунення Табачника стане негативним імпульсом для Росії" - експерт

"Усунення Табачника стане негативним імпульсом для Росії" - експерт
Олексій Гарань. Фото: news.liga.net

Головна проблема зараз у тому, що за конституційною моделлю за призначення уряду відповідає тільки президент.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав професор кафедри політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

Говорячи про те, чому влада затягує з формуванням нового уряду, він наголосив: "З урядом визначається у першу чергу президент. Бо тільки він може контролювати це питання. І зараз перед ним стоїть вибір. Перш за все, ми бачимо, що прем'єром і спікером обрано людей, які є певною старою гвардією Партії регіонів. Залишати так само і попередніх міністрів у повному складі не бажано, бо має йти мова про певне оновлення кадрів. Крім того, вибір ще залежатиме і від того фактору, що необхідно зберегти певний баланс сил".

Певні старі кадри, на думку експерта, таки збережуться.

"Є одіозні постаті, такі як Табачник. Та усунути його - це означає послати негативні імпульси для Росії. Адже є певний вплив Росії на присутність в уряді таких людей, як Табачник. Це також одне із завдань, яке вирішує президент", - зауважив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На засіданні Кабміну Азаров не оголосив новий склад уряду

Водночас, Гарань переконаний, що основною проблемою наразі є те, що формування уряду аж ніяк не пов'язане ні з результатами парламентськими виборів, ні з парламентською відповідальністю уряду.

"Роль парламенту зведена нанівець. Крім згоди на призначення прем'єр-міністра. Зрозуміло, що президент радиться щодо тих чи інших кандидатур, але остаточне слово таки за них. Це специфіка цієї конституційної моделі. Зараз за законом, президент дає згоду на призначення міністра, яке формально йому подає Азаров. Водночас, ми розуміємо, що не може бути такої ситуації, що Азаров дасть формальне подання на якусь людину, не узгоджену з Януковичем. Так само саме Янукович знімає будь-якого міністра, зокрема і прем'єра, без будь-якої згоди кого-небудь. Більше того, не має бути жодного пояснення зняття того чи іншого міністра. Він просто знімає і все. І в цьому мінус конституційної моделі, до якої ми повернулися. Крім того, це демонструє непрозорість прийняття рішень", - підкреслив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністрів не призначають, бо Партія регіонів не може поділити портфелі - експерт

Коментуючи заяви деяких опозиціонері про те, що Віктор Янукович мав днями їхати до Москви, аби там узгодити склад уряду, він наголосив: "Основне питання у Москві було, безумовно, питання Митного союзу та ціни на газ. Але поруч з тим, можливо, він і хотів зробити якісь речі. Наприклад, збереження на посаді того ж Табачника — це міг бути такий месидж для Москви, що от, дивіться, ми враховуємо ваші інтереси. Відставка Табачника з цієї посади — це, скажімо, посил того, що Янукович не буде приховувати вже конфлікт, який виникає з Москвою".

Зараз ви читаєте новину «"Усунення Табачника стане негативним імпульсом для Росії" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

116

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути