середа, 08 квітня 2009 17:43

Ющенко знає рецепт подолання кризи у Раді

Автор: Фото УНІАН
  Віктор Ющенко потискує руку одному з послів країн G8 перед початком зустрічі у Києві, в середу, 8 квітня 2009 року
Віктор Ющенко потискує руку одному з послів країн G8 перед початком зустрічі у Києві, в середу, 8 квітня 2009 року

Президент України Віктор Ющенко допускає можливість переформатування коаліції або підтвердження наявності існуючої з одночасним призначенням нового складу уряду.

Про це він сказав під час зустрічі з дипломатами країн Великої вісімки (G8).

Президент нагадав, що звернувся до Конституційного Суду України з проханням дати відповідь, чи є в парламенті більшість. Він зазначив, що до ухвалення КС рішення за цим поданням парламент має відновити нормальну роботу і ухвалювати необхідні антикризові закони.

На думку Ющенка, є три можливі варіанти розв"язання політичної кризи у Верховній Раді.

Так, Ющенко вважає, що чинна коаліція може зібрати 226 підписів народних депутатів і таким чином підтвердити своє існування згідно з вимогами Конституції. Після цього ця коаліція має прийняти рішення про призначення нового прем"єр-міністра та уряду.

Є коаліція, у якої немає 226 голосів

"Відновити роботу в парламенті - це політичне завдання номер один", - наголосив Ющенко, відзначивши - на сьогодні "парламентські політичні сили по-різному дивляться на перспективи роботи Верховної Ради".

Другим варіантом Ющенко назвав переформатування коаліції.

"Я не виключаю можливості переформатування коаліції, мова йде про приєднання до коаліції або комуністів, або Партії регіонів. Можливо, це малоймовірно, але я кажу про кроки, які передбачає Конституція", - сказав Президент.

За його словами, якщо події розвиватимуться ні за першим, ні за другим сценарієм, залишається лише один вихід – оголошення дострокових парламентських виборів.

"Опозиція наполягає одразу на третьому варіанті, але я переконаний, що існують і перші два", - сказав Ющенко, зауваживши, щоб визначитись, який варіант більше підходить діючому парламенту, залишилось небагато часу – до рішення Конституційного Суду.

Коаліція має прийняти рішення про призначення нового прем"єра

При цьому Ющенко зауважив, що для суспільства найкращим варіантом було б проведення дострокових парламентських виборів.

Президент також зауважив, що на сьогодні у парламенті є коаліція, у якої немає 226 голосів, що суперечить положенням Конституції, яка передбачає існування "коаліції більшост".

Також Ющенко зауважив, що коаліція після свого створення не сформувала уряд і не призначила прем"єр-міністра у відведені Основним Законом терміни. Тому він вважає, що розв"язати парламентську кризу можна лише за допомогою одного з трьох вищеперелічених способів.


У зустрічі взяли участь Тимчасовий Повірений Великої Британії Джудіт Гардінер, заступник глави місії Італії Джузеппе Фіноккьяро, Посол Канади Даніель Карон, Посол Німеччини Ганс-Юрген Гаймзьот, Посол Російської Федерації Віктор Черномирдін, Посол США Вільям Тейлор, Посол Франції Жак Фор, Посол Японії Тадаші Ідзава, Посол Республіки Польща Яцек Ключковскі, Посол Румунії Траян-Лауренціо Хрістя, 1-й секретар посольства Словацької Республіки Генріх Сасай, Посол Угорської Республіки Андраш Баршонь, Посол Чеської Республіки Ярослав Башта, заступник глави Представництва Європейської комісії Дірк Шюбель.

За матеріалами: УНІАН, сайт Президента

Зараз ви читаєте новину «Ющенко знає рецепт подолання кризи у Раді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути