Ексклюзиви
середа, 03 грудня 2008 10:23

Ющенко заборонив Огризку лаяти Росію?

Від учорашнього дня в Україні існує посада спеціального представника по розвитку взаємин з Російською Федерацією. Указом Президента Віктора Ющенка на цей пост призначений теперішній посол України в Росії Костянтин Грищенко, якого Глава держави наділив правом вести переговори з російськими чиновниками в обхід українського МЗС.

Як стверджують джерела Коммерсант-Украина, ініціатором підписання даних указів є Костянтин Грищенко, який переконав Президента у необхідності змінити тональність міждержавного діалогу з Росією.

"Останнім часом Київ і Москва постійно обмінювалися жорсткими заявами, причому з нашої сторони виступав навіть не голова МЗС (Володимир Огризко), а співробітники прес-служби міністерства, які висловлювали офіційні претензії в адресу перших осіб Росії – президента і прем"єра. Це не допомагало розвитку взаємин з РФ", - пояснив співбесідник видання, інформований про мотиви ухвалення рішення Президентом.

Для того, щоб у Кремлі відмітили і оцінили зміни, що відбулися, в Секретаріаті Президента влаштували публічну презентацію указів, організувавши прес-конференцію Раїси Богатирьової, Костянтина Грищенка і заступника голови СП, що займається зовнішньополітичною діяльністю, Андрія Гончарука.

Тим часом джерела в МЗС звертають увагу на те, що в указі Президента Грищенку надано "право вести переговори державного рівня щодо всього комплексу українсько-російських взаємин".

"Як правило, посли не ведуть переговори, а тільки готують грунт для їх проведення. Тепер вирішили інакше – Грищенко вповноважений особисто вести переговори на будь-якому рівні, аж до президента Росії. За моїми відомостями, у день підписання указу (1 грудня – ред.) Костянтин Іванович (Грищенко – ред.) вже отримав від Президента директиви на переговори з ряду питань, які проводитимуться в обхід МЗС", - стверджує співрозмовник видання.

У апараті РНБО теж вважають, що призначення Костянтина Грищенка головним парламентерем з Москвою є найважливішою складовою реформування українсько-російських відносин. "Наш МЗС і особисто міністр Володимир Огризко викликають вкрай негативну реакцію російських колег, і нам вже не раз про це заявляли. Тепер Костянтин Грищенко зможе говорити російським парламентерям: мовляв, забудемо про МЗС, забудемо старі образи, я представляю особисто президента, а президент дуже хоче поліпшити взаємини з Росією", - пояснив співрозмовник видання, запевнивши, що "надалі журналісти не почують від представників МЗС таких різких заяв, як раніше".

Зараз ви читаєте новину «Ющенко заборонив Огризку лаяти Росію?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути