Ексклюзиви
четвер, 19 серпня 2010 15:44

Ющенко ледь "проліз" у сотню найвпливовіших українців

Ющенко ледь "проліз" у сотню найвпливовіших українців

19 серпня журнал "Корреспондент" у рамках щорічного проекту ТОП-100 назвав імена 100 найвпливовіших людей України. Перший рядок у рейтингу посів президент Віктор Янукович.

Водночас, перші шість позицій рейтингу ТОП-100 зайняли представники однієї правлячої партії. Такого ще ніколи не було. Це свідчить про повну домінанту Партії регіонів. Усього партію влади в рейтингу представляють 32 людини. Це абсолютний рекорд: ніколи ще одна партія не делегувала в ТОП-100 таке потужне представництво.

Віктор Янукович, що посів перше місце в рейтингу ТОП-100 цього року, не новачок на цій позиції: в 2007-му він вже очолював список. Проте потім два роки поспіль поступався першим місцем лідерові БЮТ і тоді прем'єр-міністрові Юлії Тимошенко.

Позиції першого номера в списку найвпливовіших українців цього року як ніколи сильні: багаторічна війна між президентом, Кабміном і парламентом з обранням Януковича главою держави завершена.

Як пише видання, жорстка вертикаль, побудована їм у лічені місяці, а також досить високий рейтинг як самого Януковича, так і його Партії регіонів, не залишають, здавалося б, опозиції шансів. Схоже, ця політична сила прийшла до влади серйозно і надовго.

Проте аналітики переконані, що подібний стан речей тимчасовий, адже нинішню владу не можна назвати командою, здатною відновити країну реформами. А методи, за допомогою яких нинішній топ-менеджмент України намагається вивести країну з кризи, отримують неоднозначні оцінки і в результаті здатні потягнути рейтинг Януковича донизу.

Друге місце в ТОП-100 третій рік поспіль обіймає донецький підприємець Рінат Ахметов, володар найбільшого в Східній Європі статку в 17,8 млрд доларів. Його позиція обумовлена потужним впливом на економіку держави, вагомою роллю в партії влади, а також активною участю в спортивному житті країни.

Третє місце в списку зайняв голова адміністрації президента, його однодумець і політичний партнер, до того ж - одна з найвпливовіших людей у Партії регіонів Сергій Льовочкін. Замикають першу п'ятірку прем'єр-міністр Микола Азаров і перший віце-прем'єр Андрій Клюєв. Значною мірою від їхньої діяльності залежить політичне майбутнє Януковича: на кожен прорахунок Кабміну країна відповідає падінням рейтингу президента.

Далі в рейтингу розташувалися віце-прем"єр-міністр Борис Колесніков, голова Служби безпеки України Валерій Хорошковський, бізнесмени Дмитро Фірташ та Ігор Коломойський. Замкнула "десятку" найбільш впливових людей України лідер БЮТ Юлія Тимошенко. Екс-президент Віктор Ющенко розташувався на останньому (N100) рядку в рейтингу.

До ТОП-100 увійшли політики, бізнесмени, діячі культури і спортсмени. При підготовці рейтингу видання зважало на думки 16 експертів у різних галузях. Враховувалася популярність політиків і ступінь їх впливу на життя держави, масштаби керованих компаній і лобістські можливості для бізнесменів, а також масовість прихильників - для діячів культури і спортсменів.

Водночас, тільки 13 учасників рейтингу ТОП-100 виявились поза політикою і бізнесом. Четверо з них релігійні діячі. Ще в рейтингу по двоє представників від журналістики, музики, кіновиробництва і троє - від спорту.

Коментуючи представлений рейтинг, редактор відділу "Країна" журналу "Кореспондент" Андрій Смирнов зазначив, що вперше першу "шістку" посіли представники однієї правлячої партії. За його словами, це свідчить про повне домінування Партії регіонів у державі. Він додав, що в оприлюдненому списку 32 людини зі 100 є членами Партії регіонів. Це також є рекордом за всю історію складання рейтингу. Ще одним рекордом є те, що 44 людини – новачки рейтингу, ще ніколи у списку ТОП-100 не було стільки нових облич.

Оглядач журналу Олександр Пасховер сказав, що 42 людини у списку найвпливовіших одночасно входять до рейтингу 100 найзаможніших українців. За його словами, їхній сумарний "гаманець" складає 49,9 млрд. доларів США, що приблизно дорівнює річному бюджету України.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко ледь "проліз" у сотню найвпливовіших українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути