Ексклюзиви
пʼятниця, 07 травня 2010 16:10

Ющенко: І Червона Армія, і українські повстанці воювали за волю своєї землі

Ющенко: І Червона Армія, і українські повстанці воювали за волю своєї землі

"Примирення ветеранів Червоної Армії і українських повстанців, визнання статусу усіх учасників українського визвольного руху зробить Україну сильнішою. Адже примирення означає здатність піднятися над міфами минулого, взаємно пробачити провини і разом творити майбутнє", - вважає Віктор Ющенко, Президент України 2005-2010рр., лідер "Нашої України".

Він наголошує, що для цього "необхідне знання своєї історії, включно з раніше замовчуваними сторінками – масштабами і справжніми організаторами Голодомору, героями Визвольних змагань, історією боротьби УПА". "Це знання зробить народ менш чутливим до маніпуляцій, до спроб роз"єднати суспільство. Історична правда іноді шокує – але, щоб подорослішати, суспільство повинно отримати щеплення правдою", - підкреслив Ющенко.

Він зазначив, що недарма у всіх найвпливовіших країнах світу – США, РФ, Німеччині, Франції, Британії – серйозна увага приділяється вивченню власної історії, вшануванню героїв і вихованню на їхньому прикладі нових поколінь, пам"яті про жертви і недопущення їх у майбутньому. "Знання свої історії, шана до перемог і уроки з поразок – частина сили найпотужніших країн, опора для єдності їх суспільств, - наголосив Віктор Ющенко. - Недарма країни, які проходили через пекла громадянських воєн чи внутрішніх протистоянь на своїй території, піднімаються до взаємного прощення і вшанування усіх, хто боровся за свою країну. Так є в Іспанії, де у одному меморіалі спочивають воїни протилежних сторін; адже всі вони – іспанці. Так є в Польщі, де шанують вояків і Армії Крайової, засуджуваної в Москві – і Армії Людової, за допомоги Москви створюваної. Зрештою, Росія, вшановуючи пам"ять представників Білого руху, іде тим самим шляхом".

Лідер "Нашої України" запевнив, що цей шлях невідворотний і для України, якщо ми хочемо бути сучасною нацією, конкурентоспроможною в світі: "І на цьому шляху необхідно зробити три найважливіші кроки.

Перший крок – поширювати знання. Історична правда має з архівних документів, свідчень сучасників, спогадів очевидців стати набутком широкої громадськості. Правда змиє нашарування міфів і страхів, і дозволить ліквідувати корінь проблеми розколу. Це – наш обов"язок перед поколінням наших батьків", - зауважив Ющенко.

Другий крок – прощення. Ішла війна – і були жертви з усіх боків; з усіх боків були герої і негідники. Але прощення має відбутися на розумінні найголовнішого: і Червона Армія, і українські повстанці воювали за волю своєї землі, за її визволення від окупантів. Розуміння і прощення – це те, що дозволяє нації рухатись уперед і мати імунітет від спроб розколоти її ззовні. Це – наш обов"язок сьогодні, це те, що ми маємо передати у спадок.

І нарешті третій крок – це спільне творення української ідеї, виховання молоді на прикладі героїв і перемог, уроках трагедій і прищепленні віри у себе і свій народ. І це – наш обов"язок перед майбутніми поколіннями".

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Ющенко: І Червона Армія, і українські повстанці воювали за волю своєї землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути