Ексклюзиви
четвер, 25 березня 2010 09:35

Ющенко говорив з Януковичем про політику, Росію та Європу

Ющенко говорив з Януковичем про політику, Росію та Європу
Екс-президент Віктор Ющенко вважає, що посада президента визначить погляди і дії його наступника Віктора Януковича.

Про це він сказав в інтерв"ю газеті "Комерсант-Україна".

Розповідаючи про зустріч із Януковичем 25 лютого, перед інавгурацією, під час якої він передав свою владу, Ющенко зазначив, що не повчав свого наступника.

"Це той випадок, коли повчання ні до чого", - сказав Ющенко.

"Я хотів дати зрозуміти Віктору Федоровичу, що на посаді президента керувалася принципом "Україна вища за все". І думаю, що це крісло багато в чому визначить погляди і поведінку нинішнього глави держави", - заявив екс-президент.

"У нього (Януковича) з"явилися нові обов"язки. Тепер довкола нього все зовсім не таке, яким було під час виборів. Йому потрібна інша риторика", - підкреслив Ющенко.

За його словами, "ставши президентом, ти відчуваєш, що відповідальний за кожен документ, за кожен указ, який виходить із твого кабінету".

Ющенко також спростував, що зустріч із Януковичем 25 лютого проходила за закритими дверима: "Закритих дверей саме не було. Двері в кабінет президента залишалися відкритими добру половину нашої зустрічі, при цьому в приймальні стояло, напевно, людей п"ятнадцять. Хто це був, я сказати не можу – я не дуже добре їх знаю".

На запитання, чи обговорювалися питання зовнішньої політики, екс-президент зазначив: "Ми не раз поверталися до цієї теми".

"У мене склалося враження, що в силу своєї попередньої діяльності у Віктора Федоровича була якась тяга до україно-російських відносин. Я для себе бачу одне пояснення: ці відносини для нього були просто більш знані й зрозумілі, ніж відносини з Європою", - зазначив Ющенко.

"Звісно, взаємини з Росією теж дуже важливі. Їх потрібно розвивати, зміцнювати. Але ти програєш, якщо не зможеш виграти на європейському напрямку. І те, що свій перший візит Віктор Федорович здійснив до Брюсселю, свідчить про те, що він усвідомлює це", - упевнений екс-президент.

А на запитання, чи вважає він, що Янукович був щирим у Брюсселі, заявляючи про наступність політики у сфері євроінтеграції, Ющенко сказав:

"Президент розуміє, що, міркуючи про європейський напрямок, змінювати риторику небезпечно. Так, поки в нього немає досвіду, зв"язків, контактів із цією частиною світу. Але ця справа наживна".

"До речі, я давав своїм європейським колегам сигнал про те, що їхнє ставлення до України (зі зміною президента) має залишитися колишнім. І Європа продемонструвала, що не хоче закривати двері. Хоча поки що це аванс", - заявив екс-президент.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко говорив з Януковичем про політику, Росію та Європу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути