Ексклюзиви
понеділок, 24 вересня 2012 12:28

Спецтема: Закон про наклеп

Український ПЕН-центр: закон про наклеп відкриває широкі можливості для політичних репресій

Український ПЕН-центр: закон про наклеп відкриває широкі можливості для політичних репресій
Мирослав Маринович попередив депутатів, що закон про наклеп стане початком репресій в Україні. Фото: lb.ua

Український центр міжнародного ПЕН-клубу попереджає депутатів, що проголосований у першому читанні проет закону про наклеп, відкриває можливості до політичних переслідувань і загрожує свободі слова в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закон про наклеп владі не допоможе - журналісти

Про це йдеться у заяві президента клубу Мирослава Мариновича.

"Зроблено спробу відновити одне із ганебних положень совєтського законодавства, що традиційно використовувалось режимом для придушення інакодумства та розправи з політичними опонентами. Одинадцять років тому, під тиском громадськості, це положення було усунене з Кримінального кодексу і переведене, як і в більшості цивілізованих країн, до сфери цивільно-правових відносин. Наявної в Україні цивільно-правової відповідальності за дифамацію цілком достатньо для покарання за відповідні порушення", - наголошує він у заяві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович не підпише законопроект про наклеп - Герман

Окрім того український ПЕН-центр виголошує глибоке занепокоєння цією ситуацією.

"Український ПЕН-центр висловлює глибоке занепокоєння поверненням до совєтської юридичної практики, яке набуло в Україні в останні два роки системного характеру і проявляється у дедалі відчутнішому обмеженні громадянських свобод, зокрема, свободи зібрань, виборчої агітації, доступу до суспільно значущої інформації та свободи слова в мас-медіях, зокрема, у повністю контрольованому владою телебаченні. Остаточне ухвалення закону про "наклеп" за відсутності в Україні незалежного судочинства та за свавільного окреслення владою самого терміна відкриває широкі можливості для політичних репресій, знищення незалежних мас-медій, переслідування критиків режиму та приховування його розмаїтих злочинів і зловживань", - вважає Маринович.

Зараз ви читаєте новину «Український ПЕН-центр: закон про наклеп відкриває широкі можливості для політичних репресій ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути