середа, 14 листопада 2012 12:40

Українська влада має брати приклад з Росії у питаннях гуманітарної політики — Кендзьор

Українська влада має брати приклад з Росії у питаннях гуманітарної політики — Кендзьор
Ярослав Кендзьор: спочатку мову треба вивчити українським чиновникам. Фото: censor.net.ua

Росія показала Україні гарний приклад того, як потрібно захищати свою державну мову.

Про це Gazeta.ua розповів заступник голови Комітету з питань культури і духовності "нунсівець" Ярослав Кендзьор, коментуючи вступ у силу в Росії закону про необхідність складання іспиту з російської мови трудовими мігрантами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Клюєв заявляє, що євроінтеграція України залишається пріоритетом зовнішньої політики країни

"Якщо говорити з точки зору держави і бажання будь-якої держави адаптувати мігрантів у себе, такий засіб є цілком зрозумілий і нормальний. Росія цим скористалася. До речі, це роблять і багато країн Західної Європи: німці, французи - дуже багато держав. Тому ми сьогодні маємо приклад з боку Росії, на котру дуже часно дивляться представники нашої влади, як потрібно консолідувати і зміцнювати власну державу", - наголосив Кендзьор.

"А от від позиції нашої влади "славної" можна тільки руками розвести, - додав політик. - Якби прем'єр-міністра примусити здати іспит з української мови, то він би точно склав його на круглу двійку. Ситуація з українським прем'єром достойна книги рекордів Гіннеса. Бо я не знаю іншого прем'єра, будь-якої держави у світі, який би не володів державною мовою".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У президента визнали, що "мовний" закон не сприяв консолідації українців

За словами політика, в Україні відбуваються протилежні від російських процеси.

"Є проста формула, що в унітарній державі кожен громадянин зобов'язаний знати державну мову. Тим паче, що є відповідне положення Конституції. То вже друге питання, як зберігати мову національних меншин. Але найважливіше, щоб народ був консолідований і мав єдину мову, яка гуртує усіх навколо себе. У нас процес йде навпаки — робиться все, щоб позиції державної мови щороку відходили на задній план. Цьому призначений і закон Колесніченка-Ківалова, вся практика формування державних структур", - наголосив Кендзьор.

Зараз ви читаєте новину «Українська влада має брати приклад з Росії у питаннях гуманітарної політики — Кендзьор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути