середа, 27 лютого 2019 15:14

Українська влада допустила анексію Криму відсутністю реальної стратегії розвитку півострова - Ніколаєнко

Українська влада допустила анексію Криму відсутністю реальної стратегії розвитку півострова - Ніколаєнко
Глава політичної партії "Основа" Андрій Ніколаєнко вважає, що в питанні анексії Криму вирішальну роль грали три складові: економічна, військова і політична

Анексія Криму стала можливою не тільки через дії Росії, але й через відсутність стратегії розвитку півострова у кількох каденцій української влади.

Таку думку в ефірі телеканалу Zik висловив дипломат, голова політичної партії "Основа" Андрій Ніколаєнко, коментуючи тему п'ятої річниці анексії Криму.

"Чому сталася так звана "російська весна" в Криму у 2014 році? Питання не тільки до Росії. Адже всі попередні уряди України системно не займалися питанням Криму, не займалися його економічним розвитком, залученням туди західних інвестицій. Завжди головними туристами в Криму, яких з розпростертими обіймами приймали, були росіяни. Земля розкрадалася керівництвом при всіх попередніх президентах України, представники влади туди їздили тільки відпочивати. Українська ідентичність, і кримськотатарська в тому числі, там не розвивалася", - заявив Ніколаєнко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українській владі треба перестати мріяти про НАТО і почати робити реформи в Україні - Ніколаєнко

Що стосується мотивів дій Росії, політик вважає, що в питанні анексії Криму вирішальну роль грали три складові: економічна, військова і політична.

"Крим - це територія, з якої важко налагодити сполучення, вирішити питання водо- і енергозабезпечення. Ця територія не передбачає будь-якого реального розвитку, що завжди буде мінусом для бюджету Росії. Інша складова - це військово-політична, а саме домінуюча позиція в Чорному морі, можливість блокувати Азовське море, що вже було продемонстровано, швидкий доступ до ряду країн південної Європи - тих же Румунії і Болгарії, інший рівень відносин з Туреччиною і зручне місце для розташування військової бази. Чи готова Росія платити за економічний тягар, щоб мати в такому місці військову базу? Однозначно готова", - зазначив Ніколаєнко і додав, що третій аспект, політичний, зіграв вирішальну роль в анексії Росією півострова.

"Якщо до цього додати третій аспект - політичний, а саме образ Путіна як "збирача російських земель", реалізатора мрії багатьох про "Кримнаш", то це сильно працює на внутрішнє зміцнення позицій Путіна", - додав глава "Основи".

Згідно з програмою кандидата на пост президента України від партії "Основа" Сергія Тарути, повернення Криму він має намір домагатися політико-дипломатичним і юридичним шляхами. Крім того, політик пропонує домогтися того, щоб Росія відповіла за свою агресію проти України та відшкодувала шкоду, завдану економіці і громадянам України.

Зараз ви читаєте новину «Українська влада допустила анексію Криму відсутністю реальної стратегії розвитку півострова - Ніколаєнко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути