Ексклюзиви
субота, 21 грудня 2013 17:42

"Україні потрібен не сурогат, а серйозний діалог, якого досі немає" - "Перше грудня"

"Україні потрібен не сурогат, а серйозний діалог, якого досі немає" - "Перше грудня"
Учасники ініціативної групи "Перше грудня" Фото: ucu.edu.ua

Ініціативна група "Першого грудня" не взяла участі в роботі "круглого столу", який відбувся 20 грудня 2013 року, оскільки організація заходу не відображала наміру конкретних справ для виправлення ситуації.

"Головною причиною такого рішення є той факт, що організація та проведення цього заходу у його нинішньому вигляді не відображають найважливішого — наміру відвертої розмови, реального порозуміння і конкретних справ для виправлення ситуації. Серйозну перешкоду для авторитетного і довірливого діалогу становить непрозорість підготовки, що ставить під сумнів чесність цілей", — йдеться у спільному коментарі учасників "Першого грудня", який розміщений на сайті ініціативної групи.

"Ми бачимо не форум рівних і представницьких співрозмовників, а технічну вправу з маніпуляцій. Справжній діалог — це не обмін порожніми словами, а зусилля висловлювати правду і тільки правду, на основі якої — творити порозуміння і вихід зі становища. У справжньому діалозі президент рівний зі студентом, а опозиційний лідер з представником громадськості", — говорять відомі інтелектуали та суспільні діячі.

Вони підкреслили, що імітація "круглого столу" несумісна з гідністю і відповідальністю, які демонструє українське суспільство. Діалог, на який очікують громадяни України, призначений не для вимушеної формальності, а для розв'язання кризи.

Як відомо, ініціативна група "Першого грудня" виступала на підтримку діалогу з початку народного піднесення.

Група залишається переконаною в необхідності предметної розмови між владою, опозиційними силами і громадянським суспільством. Головними ознаками такого діалогу мають бути відкритість, рівність сторін, довіра і гарантія домовленостей, що були б виражені у відповідній підготовці зустрічей, їхньому форматі, складі учасників та, серед іншого, прямому і нецензурованому інформаційному висвітленні національним телебаченням та радіо. Без таких ознак щирості група "Першого грудня" не бачить ані сенсу, ані перспективи декоративних монологів.

"Україні потрібен не сурогат, а серйозний діалог, якого досі немає", — підкреслили учасники групи, водночас зазначивши, що ініціативна група "Першого грудня" продовжуватиме зусилля, щоб такий діалог розпочався", - додали в ініціативній групі.

Нагадаємо, що створена у двадцяту річницю референдуму ініціативна група "Першого грудня", до якої ввійшли чільні представники національної інтелігенції: В'ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Володимир Горбулін, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський, має на меті домогтися встановлення в країні нових правил гри.

Зараз ви читаєте новину «"Україні потрібен не сурогат, а серйозний діалог, якого досі немає" - "Перше грудня"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

51

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути