середа, 08 лютого 2023 16:29

Україна вийшла з Європейського інституту омбудсмана – Лубінець пояснив, що сталося

Україна вийшла з Європейського інституту омбудсмана – Лубінець пояснив, що сталося
З Австрії до Росії депортували українських дітей. Фото: eastnews.ua

Україна виходить з Європейського інституту омбудсмана.

Відбулось це внаслідок того, що двох українських дітей, які перебували на території Австрії через російську збройну агресію, "правозахисник Європейського інституту омбудсмана" вивіз на територію РФ. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у Facebook.

За інформацією ЗМІ, це зробив генеральний секретар ЄІО, член правління ЄІО та заступник омбудсмена Тіролю Йозеф Зігеле. Влада Австрії розпочала офіційне розслідування його дій.

"Зазначене є порушенням статей 49, 50 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, які забороняють здійснювати примусове переселення або депортацію осіб з окупованої території та покладають на окупаційну державу обов'язок вжити всіх необхідних заходів для полегшення процедури встановлення особи дітей та реєстрації їхніх сімейних зв'язків", – написав Лубінець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Працюємо, щоб повернути додому всіх наших людей" – Зеленський про великий обмін

Насильницька передача дітей однієї групи в іншу є однією з ознак геноциду.

В Європейському інституті омбудсмана на прохання Лубінця не провели внутрішнього розслідування та не застосували відповідних санкцій до Зігеле. Президент ЄІО Драган Мілков проігнорував українські запити.

"Вважаю, що подібні дії шкодять національним інтересам України, у той час, коли продовжується кривава повномасштабна війна. Наголошую, що повернення кожної депортованої дитини є надскладним процесом, який потребує титанічних зусиль та часу", – наголосив уповноважений.

Він запропонував колегам розглянути можливість негайного виходу із Європейського інституту омбудсмана та засудити дії його керівництва.

"Водночас висловлюю подяку своїм колегам та друзям, які вийшли з ЄІО, омбудсману Республіки Латвія пану Юрісу Янсонсу та омбудсману Республіки Литва Еріці Леонайте за їхню однозначну позицію та швидку реакцію на вищезазначену ситуацію", – написав Лубінець.

В Україну повернули двох дітей, яких депортували до Росії.

Повернулися двоє дівчаток тринадцяти та п'ятнадцяти років.

Їх взяла під опіку й забрала додому їхня старша сестра, сім'я наразі перебуває на Волині.

Зараз ви читаєте новину «Україна вийшла з Європейського інституту омбудсмана – Лубінець пояснив, що сталося». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути