неділя, 22 жовтня 2017 20:23

Україна також потребує молодого лідера на зразок Курца - експерт

Україна також потребує молодого лідера на зразок Курца - експерт
Себастьян Курц став наймолодшим канцлером за всю історію Австрії Фото: PAN Photo

Українсько-австрійські відносини не суттєво зміняться з приходом Себастьяна Курца до влади в Австрії. Для нас ця країна може стати прикладом того, як вийти з політичної кризи. Ми маємо звернути увагу, як змінюється їхня система. На кого вона орієнтується, розповів Gazeta.ua експерт з зовнішньої політики Олексій Куроп'ятник.

"Нового канцлера цікавить перебудова ЄС за тією програмою, що висунув президент Франції Еммануель Макрон в Греції (створити спільні сили швидкого реагування, підрозділи цивільної оборони і бюджет, зокрема оборонний. - Gazeta.ua). А також - проблема політики міграції, яка викликала кризу в країнах Європейського Союзу. Курц ставиться до мігрантів досить негативно. Саме він був одним з ініціаторів закриття Балканського каналу, через який біженці потрапляли в Європу. Він стовідсотково буде провадити політику на зменшення кількості біженців в Австрії.

Щодо Криму і Донбасу Курц висловлювався досить проукраїнськи. Але австрійська партія "Свобода", з якою він може утворити коаліцію є досить проросійською. Її лідер, Ханс-Крістіан Штрахе у своїх передвиборчих виступах підтримував анексію Криму. Але не думаю, що вони зможуть просувати ці позиції в уряді" - сказав політолог.

Експерт вважає, що наше суспільство теж потребує зміни в політичних пріоритетах за прикладом Австрії.

"Крах комуністичної ідеології зруйнував ідеал соціальної рівності, орієнтацію на безробітних, непрацездатних, пенсіонерів. Вони не є креативним та економічно активним класом. Вони не можуть суттєво впливати на життя країни.
Ми маємо орієнтуватися на розвиток економіки, а не перерозподіл того, що ми вже маємо" - зауважив Олексій Куроп'ятник.

"Але у нас немає навіть прообразу Куртца. Одна з причин цього — державна еліта не має твердої, обґрунтованої політичної та економічної теорій. Тобто ніхто не розуміє як створити в Україні заможне суспільство. Та при якій політичній системі це можливо. На що має бути основний акцент? На знедолених, що їх можна купувати за гречку чи на економічно активних і незалежних. Тобто немає ні теорії, ні лідера, який міг би втілювати цю теорію" - підсумував політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко привітав Курца з перемогою

На парламентських виборах в Австрії 15 жовтня більшість голосів (31,5%) отримала консервативна Австрійська Народна Партія на чолі з 31-річним Себастьяном Курцом. Він став наймолодшим канцлером за всю історію країни.

Політична кар'єра нового очільника парламенту почалася ще в 17 років. Він вступив до молодіжного крила АНП. У віці 23-ох років очолив її віденський відділ. У 25 років Курц призначений на посаду державного секретаря у справах інтеграції в Австрії. А У 27 — отримав портфель міністра закордонних справ. І у звязку з цим покинув навчання на юридичному факультеті у Відні.

Зараз ви читаєте новину «Україна також потребує молодого лідера на зразок Курца - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути