понеділок, 15 липня 2019 13:08

"Україна сама винна" - чому суд ЄС зняв санкції з Януковича

"Україна сама винна" - чому суд ЄС зняв санкції з Януковича
Обмеження відмінили за позовами самого президента-втікача, його сина Олександра, колишнього міністра доходів і зборів Олександра Клименка, екс-прем'єра Сергія Арбузова, тогочасного генпрокурора Віктора Пшонки, його сина Артем і глави адміністрації Януковича Андрія Клюєва. Фото: 5 канал

2014-го Європейський союз наклав санкції на колишніх українських чиновників часів Януковича та самого екс-президента. Але завдання наших правоохоронних органів - щороку надавати ЄС необхідні аргументи для продовження обмежень.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить політолог Тарас Загородній.

"На жаль, наша Генеральна прокуратура не змогла це зробити. Насправді вони не займались розслідування злочинів Януковича та його оточення. Лише заочно звинуватили колишнього президента у державні зраді. Але санкції до цього не прив'язані. Нам треба було висувати обвинувачення за статтею про розкрадання державних коштів. Саме на його основі Євросоюз запровадив санкції проти колишніх українських політиків. Через те, що не було належного розслідування з боку Києва, ніхто за 5 років не надав переконливих доказів вини Януковича та його соратників у присвоєнні держкоштів. Ці справи свідомо гальмувались і розвалювались ще до українського суду. А оточення колишнього президента Януковича, у свою чергу, має хороших юристів і адвокатів. Змогли скористуватись цією ситуацію та домогтися зняття санкцій", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генпрокуратура: З Януковича зняли санкції від 2016-2018 року, санкції від 2019-го ще діють

Але, за його словами, українська сторона ще має шанс виправити цю ситуацію.

"Де-факто санкції будуть діяти до березня наступного року. За цей час наші правоохоронні органи мають почати ґрунтовне розслідування розкрадання державних коштів командою Януковича. Тоді зможемо подати апеляцію до Європейського суду, надати потрібні докази та довести, що санкції проти цих політиків виправдані та їх не можна скасовувати", - каже Тарас Загородній.

Не варто боятися, що ЄС може скасувати санкції також проти Росії, наголошує він.

"Прив'язані до Мінського процесу. Їх набагато складніше зняти, ніж скасувати замороження активів окремих фізичних осіб. До того ж, антиросійські санкції через анексію Криму та війну на Донбасі приймались разом із США. Якщо Європейський союз спробує їх відмінити, американська влада буде незадоволена. Аж до того, що може застосувати певні санкції і проти ЄС. У Брюсселі це розуміють і підуть на такий відкритий конфлікт", - додає експерт.

Суд Європейського союзу 11 липня скасував санкції проти Віктора Януковича та його оточення.

ЄС наклав на них санкції ще 2014-го на підставі кримінального провадження в Україні щодо розкрадання державних коштів. Європейські активи Януковича та його оточення "заморозили".

Зараз ви читаєте новину «"Україна сама винна" - чому суд ЄС зняв санкції з Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути