Ексклюзиви
вівторок, 22 квітня 2008 12:21

Україна поскаржилася на Росію в ООН

У штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку як офіційний документ Генеральної асамблеї ООН розповсюджена заява МЗС України, "щодо антиукраїнських заяв високопоставлених офіційних осіб Російської Федерації щодо суверенітету і територіальної цілісності України".

"З урахуванням того, що позиція, висловлена Російською Федерацією, може мати непередбачені наслідки для миру й безпеки, прошу поширити цей лист і додаток до нього як документ Генеральної асамблеї за пунктом 12 порядку денного", - говориться в супровідному листі постійного представника України при ООН Юрія Сергєєва.

Як передає Центр новин ООН, у заяві Міністерства закордонних справ України підкреслюється, що воно всерйоз стурбоване оприлюдненими в останні дні заявами офіційних осіб РФ щодо України, повідомляє Ліга.

У ній говориться, що "ці заяви, які мають відверто антиукраїнський характер, піддають сумніву територіальну цілісність України і являють собою пряме втручання в її внутрішні справи".

У документі зазначається, що, виходячи з прагнення зміцнити міжнародний мир і безпеку, Україна відмовилася від третього за величиною у світі ядерного арсеналу. Зі свого боку, ядерні держави, у тому числі й Російська Федерація, дали Україні гарантії безпеки, закріплені в Будапештському меморандумі 1994 року.

"Абсолютно неприйнятним є те, що Російська Федерація як одна зі сторін Меморандуму і постійний член Ради безпеки Організації Об"єднаних Націй, на яку покладається відповідальність за підтримку міжнародного миру й безпеки, починає недружелюбні кроки щодо України, ставить під сумнів її територіальну цілісність і її суверенне право приймати рішення щодо власного зовнішньополітичного вибору", - говориться в заяві.

У ній підкреслюється, що в цій ситуації стає усе більш очевидним, що євроатлантичний вибір України – єдиний спосіб гарантувати безпеку держави. МЗС України зажадало від російської сторони припинити практику погроз на адресу України і дотримуватися положення Договору про дружбу, співробітництво й партнерство між двома країнами.

Як відомо, раніше начальник Генштабу ВР РФ генерал армії Юрій Балуєвський заявив, що Росія буде змушена для забезпечення своєї безпеки вжити заходів військового й іншого характеру у випадку вступу в НАТО України та Грузії.

Раніше міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що Росія буде робити все, щоб не допустити вступу України та Грузії в НАТО.

На квітневому самміті НАТО в Бухаресті приєднання Грузії й України до Плану дій із членства в НАТО було відкладено до грудня, але при цьому члени Альянсу заявили, що ці країни в перспективі стануть членами блоку.

Зараз ви читаєте новину «Україна поскаржилася на Росію в ООН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути