пʼятниця, 18 жовтня 2013 14:19

Україна готова піти назустріч Росії і переглянути газові договори "відомої дами" - Азаров

Україна готова піти назустріч Росії і переглянути газові договори "відомої дами" - Азаров
Микола Азаров. Фото: ru.tsn.ua

Україна як і раніше дуже зацікавлена ??в перегляді вкрай невигідного для неї газового контракту з Росією, укладеного Юлією Тимошенко в 2009 році, і готова до компромісу з російською стороною.

Про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров в ефірі "Першого національного каналу " в інтерв'ю п'яти телеканалам у п'ятницю.

"Якби російське керівництво пішло нам назустріч у цьому питанні ( газовому - ред.), ми б також пішли йому назустріч", - зазначив він.

Азаров нагадав, що "завдяки відомій дамі, про яку сьогодні все так клопочуться, отримуємо газ за найвищою ціною".

За його словами, на зустрічі з російським прем'єром Дмитром Медведєвим він неодноразово вказував, що ціна газового контракту -2009 є абсурдною: Україна по реверсу купує газ з Німеччини з додатковим транспортним плечем в 3000 км на $100 дешевше, ніж російський за контрактом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скорочення видатків і нові борги - у ПР готові "поправити" бюджет

"До чого цей абсурд веде: Україна рано чи пізно змушена буде відмовитися від цього наддорогого газу. Ви втратите найбільшого покупця газу, а ми витратимо ресурс", - навів український прем'єр свою аргументацію на переговорах з російським колегою.

Він нагадав, що з 2009 року Україна вже вдвічі скоротила закупівлю російського природного газу, так як активно розвиває внутрішній видобуток, організовує реверсні закупівлі газу, переводить генерацію на вугілля та інші джерела, а також здійснює програму підвищення енергоефективності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нафтогаз" замовив участь у форумі за 1,2 мільйона

За словами Азарова, останнє успішне буріння на Юзівському родовищі показує, що рано чи пізно країна зможе видобувати 10-15 млрд куб. м сланцевого газу.

Прем'єр додав, що окремо стоїть питання, що в разі здешевлення газу в майбутньому, наприклад , до $ 150 за тис. куб. м , виникне необхідність повернення до нього як до більш вигідному паливу.

"Це величезний збиток, а ми хихикаємо іноді - якась політична ув'язнена там. Причому тут політика? Це економіка в голому вигляді. Причому економіка найжорстокіша, особливо в умовах кризи" , - зазначив Азаров.

Зараз ви читаєте новину «Україна готова піти назустріч Росії і переглянути газові договори "відомої дами" - Азаров». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

375

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути