середа, 25 квітня 2012 11:46

Українців закликають не танцювати 9 травня на кістках під "тоталітарну дудку"

Українців закликають не танцювати 9 травня на кістках під "тоталітарну дудку"
СУМ пропонує вшанувати 8 травня пам'ять загиблих у ІІ Світовій війні. Фото: bilozerska.info

Спілка української молоді (СУМ) в Україні ініціює 8 травня вшанування пам'яті загиблих у Другій світовій війні – День пам'яті та єднання.

Як стало відомо Gazeta.ua, молоді активісти заявили, що цього року українська влада знову запропонує українцям відзначати "перемогу" 9 травня.

"Політики та можновладці будуть обсипати ветеранів грошовими обіцянками та привітаннями. По містах України висітимуть червоні прапори та лунатимуть феєрверки. Країна святкуватиме по повній програмі… А чи дійсно є привід святкувати 9 травня?" - поцікавились в організації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Націоналісти вимагають заборонити показ російського фільму "Матч" через українофобію

Там наголосили, що на момент початку Другої світової війни українці не мали власної держави і опинились між двома тоталітарними режимами СРСР та Третього Рейху. Тому, на переконання СУМівців, у цьому випадку має місце перемога одного режиму над іншим.

Крім того, вони підкреслили, що для українців Друга світова розпочалася у 1939 р. з окупації незалежної Карпатської України та тривала до середини 1950-х років, допоки українське підпілля воювало проти радянського режиму. Тому, на думку активістів, трактування війни як "Велика Вітчизняна" вкрай некоректне.

"Більшість вояків Червоної Армії захищали свої домівки та рідних, а не воювали за комуністичний лад та радянську верхівку. Наразі ж влада пропонує ототожнювати подвиг вояків з подвигом тоталітарного режиму", - додали у Спілці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вони померли непереможеними!" - Націоналісти нагадали владі, хто в Україні - герої

В організації також нагадали, що Акт про капітуляцію нацистської Німеччини був підписаний за київським часом 8 травня о 23:43, тому прив'язка 9 травня до цього акту для України є безпідставною.

"Абсолютна більшість країн учасниць Другої світової у травні не святкує, а саме вшановує загиблих у війні. Давайте збережемо історичну пам'ять, а не будемо танцювати на кістках!" - резюмували представники Спілки української молоді.

Зараз ви читаєте новину «Українців закликають не танцювати 9 травня на кістках під "тоталітарну дудку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

267

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути