Ексклюзиви
вівторок, 17 січня 2012 09:35

Україна повинна домовлятися про консорціум не з РФ, а з Європою - Костенко

Україна повинна домовлятися про консорціум не з РФ, а з Європою - Костенко

Україна має говорити про газотранспортний консорціум не з Росією, а виключно з Європейським Союзом.

Таку думку в ефірі 5 каналу висловив народний депутат Юрій Костенко.

"Уряд мав би чітко проголосити своєю стратегію про те, що разом з Європейським Союзом він утворює консорціум для того, щоб Європа могла безперешкодно отримувати українською територією російський газ. І не вів би тоді газових перемовин із Росією, мета яких з боку "Газпрому" приватизувати українську ГТС і повністю стати незалежним від політичних впливів України щодо продажу свого газу, з іншого боку як монополіст газопостачання диктувати Україні повністю всю політику, не лише енергетичну, але й національну", - заявив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Регіоналка" розповіла, яким "стабільним і сучасним" може бути консорціум

Костенко переконаний, що Україна має домовлятися про газотранспортний консорціум не з Росією, а виключно з Європейським Союзом.

У той же час, за його словами, мова про тристоронній консорціум ведеться вже 10 років: "Ще уряд Ющенка почав вести переговори щодо трьохстороннього консорціуму. Де трьохсторонній консорціум? Його немає. І не буду. Не так треба вирішувати це питання. Не трьохсторонній консорціум, а консорціум газотранспортний між Україною і ЄС щодо забезпечення інтересів Європейського Союзу. І "Газпром" тут ні при чому".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міллер доповів Медведєву: Україна має заплатити за недобір газу

"Треба не до Міллера їздити пану Бойку, а в Європейський Союз. І там сідати і говорити про умови, за яких ЄС увійде в українську газотранспортну систему. І з інвестиціями, і з юридичними гарантіями, що дійсно ніхто цю трубу ніколи не приватизує з боку Росії і російського "Газпрому" і з тим, що Україна врешті-решт повинна отримати ту ціну газу, яку отримують європейські країни",-  наголосив нардеп.

Костенко вважає, що наразі з цим питання Україна має звернутися до Стокгольмського арбітражного суду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кінах: в України один варіант - створити тристоронній газотранспортний консорціум

"А для цього треба із Європейським союзом іти у Стокгольмський арбітраж і відстоювати свої національні інтереси, як їх відстоювали вже 4 держави через свої газотранспортні і газопостачальні компанії. Ось таку політику треба проводити в Україні українському уряду. Така політика дасть Україні результат", - переконаний він.

Зараз ви читаєте новину «Україна повинна домовлятися про консорціум не з РФ, а з Європою - Костенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

36

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути