Ексклюзиви
субота, 17 квітня 2010 08:19

Український уран йтиме у Росію - Грищенко

Український уран йтиме у Росію - Грищенко

Український високозбагачений уран має піти у Росію, де його зведуть до низькозбагаченого і повернуть в Україну.

Про це в п"ятницю ввечері в ефірі телеканалу "Інтер" повідомив міністр закордонних справ Костянтин Грищенко.

За словами міністра, питання високозбагаченого урану розглядалось на декількох засіданнях РНБО.

"І саме під час цих засідань стало зрозуміло, що всі, хто відповідає за збереження, використання, дослідження з використанням урану, виступали уже протягом тривалого часу за те, щоб знайти можливості перейти на використання низькозбагаченого урану для дослідницьких цілей", - зазначив він.

"Всі спроби до цього часу знайти ефективний спосіб, яким чином високозбагачений уран може допомогти вирішувати глобальні чи національні проблеми енергетичної безпеки не дали не тільки конкретних результатів, але і не відкрили реальної перспективи", - підкреслив Грищенко.

"Від так директори всіх трьох інститутів на всіх засіданнях РНБО виступали за те, щоб реалізувати проект передачі високозбагаченого урану і отримання взамін такої ж кількості в ізотопному вимірі низькозбагаченого урану, який потрібен для їхніх власних цілей", - додав міністр.

"Ми в рамках пакету домовленості з США досягли того, що ми не просто віддаємо високозбагачений уран, але отримуємо низькозбагачений, який допомагає їм (вченим - ред.) реально продовжити серйозні дослідження протягом багатьох років", - наголосив він.

Грищенко зазначив, що Україна отримає із США "найсучаснішу унікальну установку для самих високотехнологічних досліджень спрямованих у майбутнє".

"З точки зору науковців, ми не просто виграли, ми відкрили їм нове життя", - зауважив він.

Крім того, міністр підкреслив, що "високозбагачений уран має піти у Росію, для того, щоб його звели до низькозбагаченого і він має бути повернутий для досліджень, для використання українською стороною".

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Український уран йтиме у Росію - Грищенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути