Ексклюзиви
четвер, 18 серпня 2011 16:08

Україні потрібне "перезавантаження" - експерт

Україні потрібне "перезавантаження" - експерт

Україна рухається в неправильному напрямку, і їй треба "перезавантаження". Таку думку в журналі "Країна" висловив голова Інституту історичних досліджень при ЛНУ Ярослав Грицак.

"Тільки це "перезавантаження" має йти глибоко, аж до самого коріння. Є дослідження, що показують: ми живемо відповідно до того, у що віримо. Тобто відповідно до наших цінностей. Цінності формуються історією. А, оскільки історія в нас була не надто весела, серед українців переважають цінності виживання й самозбереження", - сказав експерт.

На його думку, для цивілізаційного стрибка потрібні цінності, спрямовані на самовираження. "Історія показує, що такий стрибок стається із приходом до влади еліти, яка має політичну волю та необхідні знання для того, щоб проводити радикальні реформи. Це, наприклад, правління Конрада Аденауера в Німеччині, Шарля де Ґоля у Франції, "Солідарності" в Польщі, а віднедавна - молодої еліти у Грузії. Україна змарнувала свій шанс у помаранчевій революції, бо Ющенко і його команда не мала ані політичної волі, ані знання що-небудь сенсовного зробити. Однак це не значить, що такого шансу більше не з'явиться", - зауважив Грицак.

Також він вважає, що треба зробити все можливе, щоб політичній революції передувала революція інтелектуальна.

"Ознаки можливості цього я зараз бачу в дискусіях, що тривають у паперових та електронних виданнях. Як написав недавно один блогер: "Україна ремонтується в режимі он-лайн", - додав Грицак.

Читайте повне інтерв'ю з Ярославом Грицаком у у матеріалі під назвою "Революції стаються тоді, коли ситуація починає покращуватися" у журналі "Країна" №84 від 19 серпня 2011 р.

 

Журнал можна купити у точках продажу преси за ціною 9 гривень.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

 

Зараз ви читаєте новину «Україні потрібне "перезавантаження" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути