пʼятниця, 13 травня 2016 08:29

Українці розказали, кого з друзів Порошенка мав би посадити Луценко-генпрокурор

Українці розказали, кого з друзів Порошенка мав би посадити Луценко-генпрокурор
Фото: 112.ua

"Щоб подолати корупцію, почніть з того, що посадіть трьох своїх друзів. Ви точно знаєте за що, і вони знають - за що". Цю фразу сказав Лі Куан Ю - перший прем'єр-міністр Сінгапуру, один із творців тамтешнього "економічного дива". Був при владі 31 рік. Поборов хабарництво в країні. Звільнив усю поліцію, ув'язнив міністрів і змусив чиновників доводити свою чесність. Посадив за ґрати найближчого друга, коли того викрили в корупції.

19 червня 2014 року Петро Порошенко представляв у Верховній Раді Віталія Ярему на посаду генпрокурора.

"Почніть з того, що посадіть трьох своїх друзів. Ви точно знаєте за що, вони знають за що - і народ вам повірить", - сказав тоді Порошенко. Ярема нікого з друзів не посадив — ні своїх, ні президента.

12 травня Юрій Луценко у парламенті заявив, що на посаді генпрокурора "не садитиме друзів":

"Не маю жодної помсти. Знаю книжку Лі Куан Ю. У мене трошки інша філософія. Треба так обирати друзів, щоб їх не треба було садити у тюрму", - сказав Луценко.

Gazeta.ua запитала в українців :"Кого з трьох друзів Порошенка мав би посади Луценко-генпрокурор?"

Карл Волох, 57 років, бізнесмен, блогер:

"У першу чергу - це колишні прокурори: Ярема і Шокін. Вони відверто провалили все і, впевнений, не задарма. Не притягнули до відповідальності масу великих злодіїв. Не повертали активи. Це - результат корупції. Також Віктора Медведчука (очолював адміністрацію президента Кучми, кум російського президента Путіна. - Gazeta.ua). Не знаю, чи можна віднести його напряму до президентських друзів. Втім, він досі не сидить, а гріхів за ним — багато. Веде антиукраїнську діяльність".

Дмитро Снєгірьов, 43 роки, правозахисник:

"Щоб призначити Луценка генпрокурором, закон ламали через коліно. Це означає, що він не робитиме ніяких реальних змін, а навпаки - оберігатиме команду Порошенка".

Сашко Лірник, 53 роки, казкар:

"Екс-заступника прокурора Київщини Олександра Корнійця. "Діамантового прокурора", якого підозрюють у хабарництві. Це був би реальний приклад, що гроші нічого не вирішують. Юрія Бойка (голова парламентської фракції "Опозиційний блок". - Gazeta.ua) - купив нафтові вишки за завищеною ціною та подарував їх Росії. Олександра Єфремова (колишній голова фракції Партії регіонів. - Gazeta.ua), бо організував антимайдан. Це - не друзі Порошенка, але за вчинене мають відповісти".

Володимир Бондаренко, 52 роки, політолог:

"Моментом істини для Луценка буде, коли посадить Олеся Довгого (народний депутат, депутатська група "Воля народу". - Gazeta.ua). Той не потрапив би до парламенту, якби не був другом Порошенка. Сам Луценко раніше заявляв, що Довгий приймав участь у тотальному розграбуванні Києва при Черновецькому. У них були сутички через ці звинувачення. Цим він отримає довіру киян".

Сергій Дацюк, 51 рік, філософ:

"В першу чергу хай посадить самого Порошенка. А також Олега Гладковського і Ігоря Кононенка. Усі вони замішані в офшорних скандалах. А Гладковський (до 2014-го мав прізвище Свинарчук. Працював гендиректором корпорації "Богдан", якою частково володіє Петро Порошенко. - Gazeta.ua) і Кононенко - найближчі до президента. Використовують публічні можливості для власної користі".

Андрій Лозовий, 26 років, народний депутат, Радикальна партія:

"Ігоря Кононенка, Сергія Березенка і Валерію Гонтареву. Усі замішані в корупційних схемах".

Роман Шрайк, 41 рік, журналіст:

"На Юрієві Бойкові висять сотні мільйонів, розпиляних ще за Януковича. За нього періодично згадують, але ніхто не візьметься до кінця. Ігоря Кононенка звинувачували у тиску під час призначення на державні посади. Про це говорив міністр Абромавичус. Його відправили у відставку, а Кононенко і далі при владі. За політичні махінації треба перевірити голову Центрвиборчкому Михайла Охендовського. Він мав піти з посади ще два роки тому, але тримається. Думаю - не просто так".

Руслан Бортник , 36 років, директор Інституту аналізу та менеджменту політики:

"Луценко має взятися за Ігоря Кононенка, заступника голови фракції "Блоку Петра Порошенка". Він є гаманцем президента і партії, курує всю корупцію у державному секторі. Другим має бути Костянтин Григоришин (російський олігарх. Має бізнес в Україні. Контролює значну частину енергетичного сектора. - Gazeta.ua) . Третім — Арсенія Яценюка (колишній прем'єр-міністр. - Gazeta.ua) — за тіньові схеми, які розвивались при ньому".

Сергій Поліщук, 38 років, програміст:

"Валерію Гонтареву - за розвал банківської системи, корупційні афери з рефінансуванням банків, офшорні рахунки. Віктора Шокіна - за тиск на слідчих у справах діамантових прокурорів, саботаж антикорупційних справ. Хатію Деканоідзе - за покривання поліцейського вбивці, який застрелив пасажира авто. Поширення неправдивої інформації, саботаж оновлення поліції. Ці три справи могли б задати напрямок для очищення влади, оновлення відносин між народом України та державою, дати надію на позитивні зміни в майбутньому".

Тетяна Монтян, 43 роки, адвокат:

"Посадити треба Порошенка. На ньому нема, де проби ставити - за офшори, цинічну брехню, за те, що наживається на військових бюджетах. Вгробив неймовірну кількість хлопців у котлах. Другим має посадити Ігоря Кононенка, який палко допомагав Порошенку. Врешті хай Луценко посадить сам себе, як вірну шістку тих двох".

Валерій Щербань, 61 рік, заступник головного лікаря Вінницької райлікарні:

"Володимира Гройсмана - за чергового подорожчання газу. А ще за те, що у Вінниці відібрав приміщення в партійців "Народного руху" під гаражний кооператив. Також за те, що у Вінниці, окрім "Рошену", більше немає потужного підприємства. Петро Порошенко не виконує своїх обіцянок. Тримає політв'язнів. Ділить людей на дві категорії - хто сприяє його бізнесу, і хто - ні".

Зараз ви читаєте новину «Українці розказали, кого з друзів Порошенка мав би посадити Луценко-генпрокурор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути