четвер, 20 квітня 2017 21:45

Українці на референдумі мають вирішувати, продавати чи не продавати держпідприємства - Коновалюк

Українці на референдумі мають вирішувати, продавати чи не продавати держпідприємства - Коновалюк
Коновалюк: продаж трьох великих держкомпаній, які Кабмін планує приватизувати на вимогу МВФ, не в інтересах українців

Винести питання про заборону приватизації та продажу стратегічних промислових підприємств на всеукраїнський референдум пропонує економіст, лідер ВО "Нова Україна" Валерій Коновалюк.

Про це він написав у своїй колонці на "Апостроф".

За словами Коновалюка, політики не вперше порушують питання всеукраїнського референдуму.

"Мета цього разу – заблокувати продаж землі. Але цього не достатньо. Слід вести мову про заборону приватизації та продажу стратегічних великих промислових підприємств", – зазначив Коновалюк.

На його думку, продаж трьох великих держкомпаній, які Кабмін планує приватизувати на вимогу МВФ, не в інтересах українців.

"Ці підприємства є джерелом надходження валюти, а отже їхня робота впливає на стабільність фінансової системи України. Наприклад, Одеський припортовий завод – кінцева точка аміакопроводу Тольятті-Горлівка-Одеса, і 90% аміачної продукції заводу йде на експорт. Втрата валютних надходжень загрожує інфляційними ризиками", - зазначив Коновалюк.

Економіст впевнений, що новий власник буде зацікавлений у скороченні операційних та інших витрат, а тому оптимізація буде направлена в тому числі і на скорочення персоналу підприємств.

Але головне, на думку Коновалюка, Україна знаходиться у стані війни, тому купити держпідприємства захочуть не довгостроковий інвестор, а спекулятивний капітал.

"Я вважаю, що референдум має дізнатися думку народу про майбутнє всієї його власності, а не тільки земельних ресурсів. Люди повинні спільно вирішити, яким шляхом та на яких засадах розвивати економіку і країну. Продавати держвласність, коли вітчизняна економіка знаходиться на дні – це політичний та економічний злочин проти держави і українського народу", – підсумував Коновалюк.

Зараз ви читаєте новину «Українці на референдумі мають вирішувати, продавати чи не продавати держпідприємства - Коновалюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути