четвер, 25 січня 2018 06:16

Україна вимагає від Росії припинити суд над шістьма кримськими татарами

Україна вимагає від Росії припинити суд над шістьма кримськими татарами
МЗС вимагає припинити судити кримських татар. Фото: РБК

Міністерство закордонних справ України вимагає від Росії припинити судовий фарс над 6 українцями, яких звинуватили у терористичній діяльності в окупованому Криму та незаконно вивезли до РФ.

"Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв'язку з протиправними та антигуманними діями російської сторони по відношенню до громадян України Мусліма Алієва, Еміра-Усеїна Куку, Вадима Сірука, Енвера Бекірова, Рефата Алімова, Арсена Джеппарова, незаконно переміщених з тимчасово окупованого Криму до Росії у зв'язку з передачею сфабрикованої проти них кримінальної справи на розгляд до Північнокавказького окружного військового суду", - повідомляється на сайті МЗС.

Підкреслюється, що 24 січня під час попереднього судового слухання були необрунтовано відхилені всі законні клопотання сторони захисту, що свідчить про упереджене ставлення до обвинувачених та заангажованість російського суду.

Згідно з отриманою від фігурантів справи інформацією, під час етапування з території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим до Російської Федерації вони зазнали нелюдського поводження, яке принижує честь та гідність людини, дискримінацію за національними ознаками, до них застосовувалися побиття та психологічний тиск.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ФСБ провело обшуки у населення Криму

Українська сторона розцінює такі дії як свідоме нехтування Кремлем взятими на себе міжнародними зобов'язаннями, зокрема передбаченими положеннями Європейської конвенції про запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню.

"Вимагаємо від держави-агресора негайно припинити судовий фарс за сфальсифікованою справою проти громадян України та вжити вичерпних заходів з метою відновлення їхніх порушених прав", - наголосили в зовнішньополітичному відомстві.

МЗС України також закликає світове співтовариство публічно засудити окупанта та змусити його негайно припинити злочини проти основоположних прав людини на території тимчасово окупованих Автономної Республіки Крим та м. Севастополь.

16 січня 2018 року МЗС України заявило про незаконне переміщення до Росії 6 кримчан, заарештованих за сфабрикованими обвинуваченнями у терористичній діяльності.

Зараз ви читаєте новину «Україна вимагає від Росії припинити суд над шістьма кримськими татарами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути