пʼятниця, 27 вересня 2024 12:02

Спецтема: Війна Росії проти України

Україна спростувала інформацію про обмін дітьми з РФ

Україна спростувала інформацію про обмін дітьми з РФ
Омбудсман Лубінець спростував інформацію видання Le Monde про обмін дітьми між Україною та РФ за посередництва Катару. Фото: Офіс генерального прокурора

Міжнародне гуманітарне право не передбачає обміну неповнолітніми.

Жодних угод про так званий обмін дітьми між Україною та РФ за посередництва Катару не було і не може бути, заявив 27 вересня український омбудсмен Дмитро Лубінець. Він спростував інформацію видання Le Monde.

"Україна не викрадала і не утримує російських дітей на своїй території, не перешкоджає їхньому поверненню в Росію, якщо вони перебувають на нашій території", - зазначив уповноважений.

Водночас він наголосив, що Катар виступає посередником саме у поверненні українських дітей, яких викрала РФ

"В одному з іноземних медіа поширилася інформація, що Катар нібито оголосив про угоду з Україною та Росією про обмін дітьми. Насправді жодної угоди ніхто не укладав. Це виглядає, як відверте просування російських наративів. Катар виступає посередником саме у поверненні незаконно депортованих та примусово переміщених українських дітей, за що ми надзвичайно вдячні", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німеччина закликала посадити Путіна за стіл переговорів

Міжнародне гуманітарне право не передбачає такого процесу як обмін дітьми.

"До якого цинізму треба дійти, щоб запропонувати подібний механізм повернення українських дітей з депортації? Тому ще раз підкреслюю, ця інформація не відповідає дійсності. Прошу українських та міжнародних журналістів не поширювати чергову російську пропаганду та звертатися до офіційних джерел", - додав Лубінець.

У четвер Катар оголосив про нібито підписання угоди з Україною та Російською Федерацією щодо обміну під його егідою 13-ма дітьми. Про це повідомило видання повідомляє Le Monde із посиланням на інтерв'ю неназваного катарського чиновника AFP.

Зараз ви читаєте новину «Україна спростувала інформацію про обмін дітьми з РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути