пʼятниця, 02 липня 2021 20:23

Україна може розширити перелік корінних народів - Портников

Україна може розширити перелік корінних народів - Портников
Віталій Портников: "Українське ставлення до корінних народів змінилося у 2014 році. До цього Крим був російською автономією". Фото: Радіо Свобода

Закон про корінні народи України відповідає світовій практиці. Ми маємо моральний обов'язок перед кримськими татарами, караїмами та кримчаками, чиє національне вогнище у Криму, сприяти збереженню їхньої ідентичності, розповів Gazeta.ua публіцист Віталій Портников.

Як вплине закон на нашу боротьбу за Крим?

– Боротьба за територіальну цілісність України триватиме десятиріччями. Навіть якщо уявити зміну режиму в Російській Федерації і бажання нового керівництва вирішити територіальні питання, то питання Криму буде не лише моральним і юридичним, а насамперед конституційним. Півострів – це справжня конституційна пастка для Росії, куди її загнав Володимир Путін.

Протягом багатьох десятиріч у Криму існувала швидше російська автономія, а не українська

Чому закон про корінні народи не прийняли раніше?

Українське ставлення до проблем корінних народів змінилося 2014 року. Україна почала захищати не лише свою територіальну цілісність, а й право кримських народів на самовизначення.

Протягом багатьох десятиріч у Криму існувала швидше російська автономія, а не українська. Владі УРСР, а згодом і незалежної України здавалося, що такий підхід допоможе зберегти стабільність у Криму. Перетворення Кримської області СРСР на автономну республіку здійснили у зв'язку з необхідністю відповісти на вимоги кримськотатарського народу, що боровся за своє повернення на історичну батьківщину. Але в результаті Кримська АРСР стала територіальною, а не національною.

Зараз від деяких російських шовіністів, таких як Сергій Бабурін, лунають пропозиції перетвори-ти Автономну Республіку Крим на Таврійський край. З російською погляду в цьому є логіка – якщо автономний статус Криму у складі РФ ніяк не пов'язаний із захистом кримських корінних народів, тоді чому він є автономною республікою? Логічно було б перетворити його на край.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росіяни - національна меншина" - Кулеба відповів Путіну

Які ще кроки назустріч корінним народам має зробити держава? Чого бракує?

До проблем кожного корінного народу треба підходити окремо. Ми маємо справу з однією відносно чисельною нацією – кримськими татарами – і невеличкими етнічними групами по кілька сотень осіб – караїмами та кримчаками – що перебувають на межі зникнення. На підконтрольних Києву територіях України караїмів і кримчаків майже немає.

Держава має розробити комплекс політичних і культурних заходів, щоб допомогти кримськотатарському народу зберегти його ідентичність. Міг би допомогти діалог із Туреччиною, яка є колискою культури частини кримськотатарського народу, що переселилася туди після завоювання Криму Російською імперією.

Щодо караїмів і кримчаків на часі був би серйозний діалог з Ізраїлем. Ізраїльський закон про повернення проголошує, що представники етнічних груп мають право на громадянство. Кримчаки – одна з груп єврейського народу, що практично зникла. В Ізраїлі докладають зусиль, щоб зберегти принаймні пам'ять про спадщину цього народу.

Особлива ситуація із караїмами. До їх спадщини виявляють увагу як Ізраїль, так і Литва. Ухвалюють рішення, пов'язані зі збереженням ідентичності караїмів Тракаю – ізольованої громади караїмського народу, що з давніх часів живе на території Литви.

У майбутньому Україна могла б розширювати перелік корінних народів, враховуючи, які ще етнічні групи потребують такого захисту

Під час обговорення закону депутат Анатолій Урбанський закликав включити до переліку корінних народів ще й гагаузів.

У майбутньому Україна могла б розширювати перелік корінних народів, враховуючи, які ще етнічні групи потребують такого захисту.

У межах Молдови існує національно-територіальне утворення Гагаузія. Діалог України з Молдовою щодо того, щоб українські гагаузи могли спільно з молдовськими в рамках двосторонньої угоди здійснювати збереження своєї національно-культурної спадщини, також був би на часі.

Росія заявила в ПАРЄ протест у зв'язку з ухвалення закону. Каже, що він "порушує права етнічних росіян".

Російські претензії абсурдні. Мета закону очевидна – йдеться про народи, які не мають державності та дистанційного захисту своєї самобутності. Українці мають такий захист в рамках держави Україна, росіяни – в рамках Російської Федерації, угорці – в рамках Угорщини, болгари – в рамках Болгарії, євреї – в рамках Ізраїлю тощо. Тому про українців ми говоримо як про народ, що населяє Україну, а про інші народи, що мають власні національні держави – як про національні меншини. Це нормальний підхід. Питання національних меншин регулюватиметься іншим, також дуже важливим для становлення української державності законодавством. Росія просто хоче використати цей закон із пропагандистською метою. Як на це реагувати? Треба пояснювати.

Верховна Рада 1 липня ухвалила закон "Про корінні народи України".

Документ визначає, що корінним народом є етнічна меншість, яка сформувалася на території України, є носієм самобутньої мови і культури та не має власної держави за межами країни.

Корінними народами України є кримські татари, караїми та кримчаки.

Закон гарантує їм право розвитку традицій, створення освітніх закладів та вивчення мов. Захищає від геноциду. Сприяє представництву в органах влади.

Найчисельніший корінний народ – кримські татари. На території України проживає близько 300 тисяч осіб. Караїмів – 1200 осіб. Кримчаків – 400. Усі три корінні народи переважно мешкають на території Криму. Півострів є для них історичною батьківщиною.

Зараз ви читаєте новину «Україна може розширити перелік корінних народів - Портников». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути