пʼятниця, 22 грудня 2017 15:14

Україна може втратити $5 млрд через корупцію у Держегеонадрах

В.о. голови Державної служби геології та надр України Олег Кирилюк звинувачується у корупції та зриві міжурядової програми енергонезалежності на $5 млрд.

Французьке видання Paris Guardian опублікувало резонансний матеріал про корупцію в нафтогазовому секторі України.

 

Йдеться про Державну службу геології та надр України (Держгеонадра), тимчасово виконуючий обов'язки якої Олег Кирилюк потрапив під приціл американських правоохоронних органів. У Конгресі США назвали суми відкатів при отриманні ліцензій на видобуток нафти і газу в Україні, збитки для держави від подібних дій керівництва Держгеонадр вимірюються в 5-7 мільярдів гривень щорічно, повідомляє Paris Guardian.

Напередодні лютневого звіту про виконання федерального Закону США про санкції проти РФ, в Конгресі відбулися слухання про ситуацію в нафтогазовому секторі України і реалізацію плану досягнення Україною енергонезалежності. У серпні 2017 року президент США Дональд Трамп підписав новий закон про санкції проти РФ. Частина цього документа присвячена Україні, мова йде про конкретну допомогу в досягненні енергетичної незалежності України від Росії. Закон передбачає розробити спільний план (США-Україна) підвищення енергетичної безпеки України через нарощування обсягу внутрішнього видобутку природного газу і зниження залежності від імпорту з РФ. План повинен в себе включати: стратегію лібералізації ринку, ефективне регулювання, нагляд і диверсифікацію поставок, застосування в Україні передових технологій в нафтогазовому секторі, проведення нових геофізичних досліджень з метою розширення ресурсної бази України, розширення можливостей для передачі електроенергії між Україною та Європою, посилення стабільності та надійності українських електромереж і підвищення енергоефективності України. Тільки на підготовку документа виділено 30 млн доларів США, а потенційні інвестиції в реалізацію такого плану можуть перевищити 2-5 млрд доларів США.

Але ця допомога, як пише Paris Guardian, може бути заблокована Конгресом до усунення корупційних дій у профільних відомствах. Зокрема, конгресмени вказали на корупцію в Державній службі геології та надр України (Держгеонадра) і попросили правоохоронні та антикорупційні органи усунути (розслідувати) факти порушень, що стали публічними, в діяльності тимчасово виконуючого обов'язки глави Держгеонадр Олега Кирилюка.

За інформацією Paris Guardian, Кирилюка звинувачують у організації схеми по створенню "чорної каси" і блокуванню роботи нафтогазових компаній на користь конкретних осіб. У Конгресі озвучили суми, які необхідно внести як неофіційний внесок для отримання ліцензії на розробку нових нафтогазових родовищ. Щоб отримати спецдозвіл на розробку родовища, необхідно заплатити близько $1 млн. Окремий цінник існує і для інших "документів". Наприклад, внесення змін в план робіт може обійтися компаніям в суму від $250 тис.

Через так звані "офіційні" розцінки на отримання необхідних дозволів, Держгеонадра вже назвали в США одною з найкорумпованіших державних служб в Україні. А оскільки федеральний закон визначає одною зі сторін інтереси США, конгресмени мають намір ініціювати розслідування фактів української корупції ФБР. Це може стати першим прецедентом розслідування корупції у найвищих ешелонах влади іноземними службами. Олег Крилюк неодноразово ставав фігурантом скандалів з хабарами і корупційними схемами, які покриваються керівництвом служби і вже давно вийшли на міжнародний рівень, але так і залишаються поза увагою антикорупційних органів, оскільки кінцевими бенефіціарами подібних дій є близькі до нинішньої влади люди. До того ж затягування з питанням про призначення керівництва служби, безсумнівно, є прямим наслідком боротьби між конкуруючими кланами за вплив на прийняття рішень щодо видачі дозволів на видобуток нафти і газу в Україні.

Держгеонадра є єдиним органом, який видає ліцензії на розробку і видобуток надр, у тому числі нафти і газу. Подібні повноваження автоматично переводять дану службу в зону підвищеного інтересу з боку влади. За останні три роки діяльності служби геології і надр України, її керівництво доклало максимальних зусиль для створення та легалізації так званого "інституту наглядачів" за природними ресурсами.

Служба виявилася під впливом орієнтованих на РФ олігархів з найближчого оточення Януковича - Едуарда Ставицького, Юрія Бойка і Павла Фукса, які продовжують контролювати керівництво Держгеонадр. Вони активно фінансують поточні політичні проекти і скуповують дрібних газовидобувників, які під тиском фіскальних органів змушені віддавати бізнес. Подібні методи ведення бізнесу, які сприяють отриманню особистої вигоди і розкраданню державних коштів не застосовувалися навіть за часів Віктора Януковича.

За підрахунками експертів, збитки для держави від подібних дій тимчасового керівництва Держгеонадр вимірюються в 5-7 мільярдів гривень щорічно. Крім фінансової складової, Україна втрачає свої запаси корисних копалин, обсяги яких значно скоротилися через нелегальний видобуток. Закритість від громадськості і фальсифікація офіційних даних з боку керівництва Держгеонадр не дає можливості отримати реальні цифри, які є головним підтвердженням збитковості дій нинішнього керівництва служби.

При цьому Генеральна прокуратура, НАБУ та інші державні органи створюють видимість відсутності будь-яких проблем в даній галузі. Хоча на проблему корупції в українській нафтогазовій галузі САП і НАБУ (Назару Холодницькому та Артему Ситнику) раніше неодноразово вказували в Держдепі США і просили провести розслідування.

Зараз ви читаєте новину «Україна може втратити $5 млрд через корупцію у Держегеонадрах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути