Міністерство економіки готується погодити низку українських продуктів з історичним географічним походженням та допоможе отримати їм визнання в ЄС.
Про це повідомили у пресслужбі відомства, інформує Європейська правда.
До європейського реєстру географічних зазначень вже направили документи про такі автентичні українські товари, як "Гуцульська коров'яча бриндза", "Гуцульська овеча бриндзя" та "Мелітопольська черешня".
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гуцульська овеча бриндзя стала першим географічним українським продуктом-брендом
Заступник міністра економіки України Ірина Новікова розповіла, що продукти з підтвердженим географічним походженням вважаються національним надбанням в країнах ЄС. І Україна здійснює всіх заходів, щоб українські виробники отримали доступ до нових ринків збуту та збільшували прибутки.
Наразі у відомстві розглянули та погодили специфікації товарів, які надійшли до Мінекономіки з різних куточків України, та претендують бути захищеними як географічні зазначення. Зокрема:
"Долина Фрумушика" – застосовується для вин тихих, а саме білого, червоного та рожевого, які виробляються виключно з винограду, вирощеного у межах географічного району "Долина Фрумушика" (південно-західна частина Одеської області);
"Херсонський кавун" – поєднання селекційних досягнень та кліматичних умов Херсонського регіону створили оптимальні умови для отримання плодів, які характеризуються високою врожайністю та унікальними смаковими якостями;
"Придунайська Бесарабія" – застосовується для вин тихих та ігристих, які виробляються з винограду, який визначено за відповідними сортами та має походження щонайменше 85% із цього географічного місця;
"Ялпуг" – назва місця походження, яка визначає територію виробництва вин тихих, що розташована навколо озера Ялпуг (найбільше природне озеро лиманного типу в Україні) у південно-західній частині Болградського району Одеської області);
"Мед Закарпаття/Закарпатський мед" – монофлорний чи поліфлорний мед, особливі якості якого формуються завдяки специфічній медоносній флорі Закарпатського регіону.
"М'ясо баранини Фрумушика/Фрумушика баранина" – географічне зазначення для м'яса баранини Фрумушика, яке має репутацію унікального м'яса, отриманого із окремих порід овець, що випасають на території Тарутинських степів. Щонайменше 60% кормів – це трава чи сіно походженням із географічного району;
"Закарпаття/Закарпатське вино" – географічне зазначення для вина тихого, яке виробляється із окремих сортів винограду, що вирощено виключно на території визначеного географічного району (схили Карпатських гір Закарпатської області (Берегівський, Ужгородський, Хустський та Мукачівський райони);
"Аша/Абаг" – географічне зазначення для вина тихого та ігристого, яке виробляється із сировини щонайменше 85% якої вирощено на визначеній території навколо села Шабо Білгород-Дністровського району вздовж правого берегу Дністровського лиману.
Наступним кроком після погодження специфікацій стане реєстрація цих географічних зазначень на національному рівні.
Із 1 січня 2020 року набув чинності Закон України "Про правову охорону географічних зазначень. Документ є рамковим, слідом за ним очікується ухвалення трьох секторальних законів, що регулюватимуть використання й охорону географічних зазначень для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів, а також для вин та спиртних напоїв.
Коментарі