Ексклюзиви
пʼятниця, 16 вересня 2011 18:30

"Україна повинна мати швейцарську систему управління"

Автор: Фото: Наталя Чубенко
 

Україна повинна мати швейцарську федеративну структуру чи навіть конфедерацію. Таку думку в інтерв'ю журналу "Країна" висловив економіст Богдан Гаврилишин.

"Кожна громада Швейцарії може сама визначати, скільки податків мають платити члени цієї громади і на що йтимуть ці гроші. Усе припасовують до своїх потреб. Федеральний уряд – це семеро людей, яких навіть міністрами не називають, а просто федеральними радниками. Президента парламент обирає на один рік, і він не має спеціальних повноважень. Мер міста не може віддати землю комусь, як це робили в Києві. Бо земля належить громаді, це – пряма демократія", - наголосив він.

Економіст зауважив, що швейцарці живуть добре не тому, що вони органічно такі чесні й порядні: "Деякі тамтешні працівники банків також крадуть. Але політична корупція в країні майже неможлива".

Гаврилишин вважає, що швейцарська система спрацювала б в Україні нелегко.

"Але я навіть публічно казав, що Україна повинна мати подібну федеративну структуру чи навіть конфедерацію. Мій добрий знайомий із Галичини відповів на це: "Чоловіче, ти безумний. Дбай про суверенність і цілісність України". Але, думаю, якби люди в різних областях могли більше впливати на свою долю й відповідали б за це – вони воліли б бути частиною України. Бо якби були частиною Російської Федерації – то мусили б усі слухати того, хто нагорі. Для мене це спосіб оминути різницю між регіонами, яка в нас зараз є. А коли люди навчаться жити за цими правилами – швидко зрозуміють, що так краще", - підкреслив він.

Про проблеми Євросоюзу Богдан Гаврилишин розповість у новому номері журналу "Країна" № 35 (88) за 16 вересня 2011 року.

 

Журнал можна купити у точках продажу преси за ціною 9 гривень.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

 

Зараз ви читаєте новину «"Україна повинна мати швейцарську систему управління"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути