вівторок, 03 січня 2012 10:01

Угорці вийшли протестувати проти нової Конституції

Угорці вийшли протестувати проти нової Конституції

Десятки тисяч людей у ??понеділок, 2 січня, вийшли на вулиці Будапешта, щоб висловити протест проти нової конституції Угорщини, яка вступила в силу з 1 січня.

Новий проект основного закону країни було розроблено правлячою партією Угорський громадянський союз (Фідес), яка на виборах в 2010 році завоювала дві третини парламентських місць.

Як повідомляє Reuters, близько 30 тисяч протестувальників у понеділок зібралися навколо будапештського Оперного театру, куди для святкування конституції, яка вступила в силу, прибули лідери Фідес і уряду на чолі з прем'єр-міністром країни Віктором Орбаном.

Критики нового закону вказують, що він обмежує повноваження Конституційного суду, змінює систему виборів у вигідній для Фідес редакції, а також послаблює незалежність центрального банку.

"Ця конституція руйнує систему стримувань і противаг, яку ми створили в 1989 році (після падіння комуністичного режиму)", - заявив агентству співголова руху Солідарність, яка організувала мітинг, Шандор Шекелі.

Угорський парламент ухвалив цей законопроект, незважаючи на звернення голови держдепартаменту США Хілларі Клінтон і голови Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу, які рекомендували змінити деякі положення конституції, вказує Reuters.

На думку Шекелі, широке невдоволення викликає не тільки політична складова нових законів, а й важкий стан національної економіки, в якому опозиція також звинувачує уряд Орбана.

Зараз ви читаєте новину «Угорці вийшли протестувати проти нової Конституції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути