четвер, 30 квітня 2020 21:58

"Кримінальні переслідування з політичних мотивів стають буденними" – Захаров про "справу В'ятровича"

  На Міжнародний форум «Україна пам’ятає, світ визнає!» , що відбувся 2018 року,  зібралися українські та іноземні дослідники, що вивчають Голодомор. Фото: uinp.gov.ua
На Міжнародний форум «Україна пам’ятає, світ визнає!» , що відбувся 2018 року, зібралися українські та іноземні дослідники, що вивчають Голодомор. Фото: uinp.gov.ua

Правозахисник Євген Захаров розібрав суть справи, за якою ДБР переслідує нардепа Володимира В'ятровича. Довів, що звернення, за яким відкрито справу, містить неправдиві дані. Статтю опублікував на сайті Харківської правозахисної групи.

Співголова Харківської правозахисної групи, голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров провів розрахунки, які лежать в основі звинувачення Володимира В'ятровича у розтраті державних коштів на проведення Міжнародного форуму "Україна пам'ятає, світ визнає" до 85-х роковин Голодомору у 2018 році. Це розслідування ДБР почало за зверненням народного депутата Максима Бужанського, відомого своєю антиукраїнською позицією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не станьте інструментом у політичних замовленнях" - Комітет із вшанування пам'яті жертв Голодомору звернувся до ДБР

Правозахисник був на цій події. Каже, зал на 477 осіб був практично заповнений, що відповідає заявленій кількості учасників.

Далі Євген Захаров, виходячи з відкритих даних, доступних у системі Prozorro, обрахував вартість харчування учасників форуму, з яких очевидно, що ціни не були завищеними. Так само не викликає запитань компанія, яка надавала послуги - вона забезпечувала харчами 34 подібні події.

"Було би природно, якби ДБР не ганьбилося та закрило це кримінальне провадження за відсутністю факту правопорушення, а В'ятрович подав до суду позов про захист честі й гідності проти Бужанського", - вважає Євген Захаров.

Правозахисник називає справу "мильною бульбашкою" і припускає її замовний характер.

"Вибудовується вкрай сумна картина: кримінальні переслідування з політичних мотивів стають буденними", - стверджує Євген Захаров.

  Володимир В’ятрович, тоді -  голова Інституту національної пам'яті, а нині народний депутат, виступив на Міжнародному форумі «Україна пам’ятає, світ визнає!». Листопад 2018 року. Фото: uinp.gov.ua
Володимир В’ятрович, тоді - голова Інституту національної пам'яті, а нині народний депутат, виступив на Міжнародному форумі «Україна пам’ятає, світ визнає!». Листопад 2018 року. Фото: uinp.gov.ua

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ДБР працює на Януковича? - програма Майкла Щура

Міжнародний форум "Україна пам'ятає, світ визнає" до 85-х роковин Голодомору проходив 22–24 листопада 2018 року в Києві та поєднував низку заходів: дводенний науковий симпозіум і відкриття в Українському домі виставки "Україна 1932–1933. Геноцид голодом", підготовленої Інститутом національної пам'яті, мистецьку акцію-реквієм у Національній опері України, засідання Міжнародного форуму за участі президента України та глав іноземних держав у Мистецькому арсеналі, а також загальнодержавні жалобні заходи 24 листопада, покликані вшанувати вбитих у 1932–1933 роках біля Меморіалу жертв Голодомору.

Серед доповідачів Форуму було 32 українських та 20 іноземних дослідників теми Голодомору, низка представників іноземних країн, Світового конгресу українців, керівники європейських інституцій національної пам'яті, кількасот учасників та представники українських та закордонних медіа. Одночасно меморіальні заходи відбулися у більш як 80 містах планети в Австралії, Канаді, США, Японії, Китаї, Португалії, Італії, Угорщині, Чехії та інших країнах.

Державне бюро розслідувань викликало на допит колишнього голову Інституту національної пам'яті, народного депутата від партії "Європейська солідарність" Володимира В'ятровича. Підозрюють у "зловживанні службовим становищем" під час проведення міжнародного форуму, присвяченого 85 роковинам пам'яті жертв Голодомору. Справу ініціював народний депутат від "Слуги народу" Максим Бужанський.

Зараз ви читаєте новину «"Кримінальні переслідування з політичних мотивів стають буденними" – Захаров про "справу В'ятровича"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути