Ексклюзиви
четвер, 06 жовтня 2011 10:20

У зоні відчуження невдовзі з'явиться сховище радіакційних відходів з усієї країни

У зоні відчуження невдовзі з'явиться сховище радіакційних відходів з усієї країни

Сховище відпрацьованих джерел радіації планують відкрити в Чорнобильській зоні в 2013 році.

Про це повідомив голова держагентства з управління зоною відчуження Володимир Холоша під час відвідин комплексу "Вектор", де й мають намір розмітити сховище. За його словами, там зберігатимуть відходи лише з території України:

"Це сховище дозволить у подальшому зібрати всі джерела іонізуючого випромінювання з території України, які зберігаються на спецкомбінатах підприємств-банкротів і так далі, і надійно, щонайменше на 50 років, зберігати в цьому сховищі", - сказав Холоша на брифінгу в Чорнобильській зоні відчуження в Київській області.

За його словами, дуже багато радіоактивних відходів в Україні зберігають поблизу великих міст, і ці території необхідно очистити. Майбутнє сховище розраховане на те, аби приймати до 21 тисячі джерел радіації на рік. "Це дозволить протягом 15 років фактично зібрати все в одному місці і зробити безпечним наше навколишнє середовище", - підкреслив чиновник.

Водночас, посол Великобританії в Україні Лі Тернер наголосив на важливості того, що всі радіоактивні відходи з території України приберуть подалі від населених пунктів, що допоможе перешкодити їх можливому незаконному використанню, зокрема і потенційними терористами.

Для цього, за словами посла, потрібна подальша співпраця української влади із країнами, які надають Україні підтримку в цьому питанні: США, Франція, Німеччина, Швеція і загалом Європейський Союз.

Великобританія виділила на будівництво 8 мільйонів фунтів - сказав Лі Тернер. Додатково 2 мільйони євро виділила Європейська комісія. Україна, за словами Холоши, вклала в інфраструктуру комплексу 250 мільйонів гривень.

Зараз ви читаєте новину «У зоні відчуження невдовзі з'явиться сховище радіакційних відходів з усієї країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути