середа, 19 травня 2021 14:43

У США українського нардепа назвали агентом Росії

У США українського нардепа назвали агентом Росії
В американських ЗМІ з'явилася інформація, що ЦРУ, АНБ і ФБР вважають Путіна безпосереднім куратором кампанії Деркача. Фото: Вікіпедія

Рік тому, 19 травня 2020 року, нардеп Андрій Деркач опублікував записи нібито розмови колишнього президента Петра Порошенка та ексвіцепрезидента США та нині президента США Джо Байдена. У США аудіозаписи визнали сфабрикованими, а самого Деркача – агентом Росії. Як це відбувалося – у матеріалі Gazeta.ua.

На записах Деркача в нібито телефонній розмові з Порошенком Байден "просив підтримати голову НБУ, щоб визначитися з датою націоналізації Приватбанку. Також нардеп заявив, що Порошенко хотів "віджати банк та канал "1+1". За словами Деркача, під час цих розмов від Порошенка також "вимагали забезпечити" звільнення на той момент генерального прокурора Віктора Шокіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Як гартувалась мерзота". Bihus.info проаналізував розмови Медведчука

Наступного дня після публікації, 20 травня, Петро Порошенко назвав скандальні аудіофайли фейком і звинуватив в організації провокації Ігоря Коломойського, Офіс президента і Росію.

Експосол США в Україні Джон Гербст заявив, що "над плівками Деркача із записом розмови нібито між Порошенком і Байденом хтось попрацював, а тому великого скандалу немає". У штабі Джо Байдена тоді також відреагували на "плівки", назвавши їх "повністю відредагованими".

Розвідка США звинуватила Деркача у зв'язках із російським шпигунським відомством. Про потужну інформаційну російську агресію всередині України заявив і Секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данілов.

"Те, що ми сьогодні спостерігаємо, це один з елементів інформаційних воєн: вони потужні, і багато людей на них не звертають увагу, але вони є, ці процеси всередині нашої країни", – наголосив Данілов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки Байден із дружиною заробили за минулий рік

Офіс Генерального прокурора відмовився порушувати кримінальне провадження проти нардепа Деркача. 12 вересня генеральний прокурор Ірина Венедіктова у відповідь на заяву Мінфіну США про те, що "плівки" є "відредагованими аудіозаписами", заявила: "Українське слідство дійде власних висновків". Однак у грудні торік Печерський районний суд зобов'язав Венедіктову відкрити кримінальні провадження.

У звіті ЦРУ 23 вересня 2020-го заявили про можливий вплив Володимира Путіна на оприлюднення цих записів. В американських ЗМІ з'явилася інформація, що ЦРУ, АНБ і ФБР вважають Путіна безпосереднім куратором кампанії Деркача.

19 жовтня Facebook заблокував акаунт нардепа, тому що він порушив політику соцмережі через вплив на вибори США.

Напередодні, 18 травня цього року, журналісти Bihus.info опублікували записи, де голос схожий на Віктора Медведчука. Розмовляє з чиновниками адміністрації Путіна, російськими терористами на Донбасі. Журналісти з'ясували, що Медведчуку доводиться домовлятися про зустрічі з Путіним через секретарів тижнями. Також, за їх словами, на записах Медведчук говорить про домовленості з Петром Порошенком. У штабі "Європейської солідарності" "плівки Медведчука" назвали чорним піаром з Офісу президента.

Зараз ви читаєте новину «У США українського нардепа назвали агентом Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути