Ексклюзиви
вівторок, 10 вересня 2024 20:59

У США та Великій Британії готуються до важливих воєнних рішень

У США та Великій Британії готуються до важливих воєнних рішень
Держсекретар США Ентоні Блінкен (ліворуч) та прем'єр Великої Британії Кір Стармер під час зустрічі у Лондоні. Фото: eastnews.ua

10 вересня держсекретар США Ентоні Блінкен полетів до Лондона. А 13 вересня прем'єр Великої Британії Кір Стармер прибуде до США. Під час обох візитів чиновники обговорюватимуть підтримку України.

Крім того, 11 вересня Блінкен і міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі збираються до Києва. На тлі активізації "мирних планів" і "мирних місій" ці візити можуть стати підсумковою рискою "човникової дипломатії" під зусиллями світової спільноти у досягненні миру дипломатичним шляхом.

У Лондоні на перший план вийшла військова допомога Україні. Адже Ентоні Блінкен зустрівся не лише з Кіром Стармером, але і з міністром закордонних справ Девідом Леммі.

Спільне майбутнє

Лейбористський прем'єр Великої Британії, як тільки ним став у липні, заявив про повну підтримку України, на цьому наголосив і новий голова зовнішньополітичного відомства Девід Леммі. Тому, вважають у The Guardian, нині йдеться про посилення спільної підтримки Україні. Принаймні, Леммі заявив, що зустріч у Лондоні покладе початок зміцнення особливих відносин між двома країнами. "Разом ми активізуємо наше економічне партнерство, працюємо спільно над вирішенням проблеми нестабільності за кордоном і разом упевнено дивимося у майбутнє", - заявив він.

Цікаво, що про геополітичну нестабільність постійно говорить офіційний Китай. Так, 10 вересня Сі Цзіньпін під час зустрічі з норвезьким прем'єром Йонасом Гаром Стере закликав створити сприятливі умови для врегулювання війни в Україні. Причому одночасно пролунала й інша заява: КНР з РФ проведуть у вересні спільні військові навчання North-Joint 2024 в Охотському і Японському морях. Тому США має достатньо підстав обговорювати російську війну в Україні. Але не тільки її.

Від Києва до Гази

Адже у Лондоні йшлося і про врегулювання багаторічного конфлікту у Секторі Гази. За останніми даними, попри обмін обстрілами (останній - в ніч на 10 вересня по гуманітарних зонах Сектору Гази), переговори за участі посередників тривають. Представник Білого дому з питань нацбезпеки Джон Кірбі заявив, що угоду гальмує ХАМАС, оскільки угруповання змінило умови звільнення ізраїльських заручників, що ускладнило переговори. Утім, американська сторона готова представити сторонам нові пропозиції. Тим часом, лейбористський уряд Великої Британії минулого тижня обмежив постачання певних видів зброї Ізраїлю, які, на думку офіційного Лондона, можуть бути використані для порушення норм міжнародного гуманітарного права. Не виключено, що різкість рішення занепокоїла Вашингтон, хоча Стармер пом'якшив позицію по ордеру на арешт ізраїльського прем'єра Беньяміна Нетаньяху. Офіційно Вашингтон не став висловлюватися з цього приводу. Зазначив лише, що у Лондона може бути своя позиція, але Держдеп у своїй доповіді вказав - підстав для обмежень немає.

Однак якщо Лондон і хотів зробити пом'якшенням по МУС аванс Вашингтону, то помилився: Білий дім дратує непоступливість Нетаньяху. Президент Джо Байден звинуватив його у недостатніх кроках для укладення угоди з ХАМАС по заручниках. Нетаньяху, за даними джерел, готується до війни з Ліваном, якщо угода з ХАМАС зірветься. Очільник ЦРУ Вільям Бернс оптимістично стверджує, що альтернативи угоді не існує.

Слова і зброя

Справді, рішення Лондона про поставки зброї Ізраїлю є тріщиною у відносинах між Великою Британією і США, вважає колишній начальник Генштабу генерал Річард Деннатт. Відтак, за його словами, британський уряд поділяє американську позицію, але "тут ми повертаємось до основного питання Гази. Те, що сталося 7 жовтня, жахливо. Чи були ізраїльтяни праві, коли взялися за зброю? Так. Але чи правильно вони воюють? Ось тут і починаються дебати".

І це може вплинути й на мирний процес по Україні. Утім, приємною противагою конфліктним питанням може стати Ірландія. Стармер напередодні прибуття Блінкена відвідав Ірландію і запевнив у готовності дотримуватися угоди Страсної п'ятниці, укладеної за посередництва США у 1998 році. Поїздка була не зайва, адже Стармер почав скасування закону про імунітет від судових переслідувань для осіб, котрі здійснили злочини у період так званих смут, що викликало реакцію в Ірландії та нагадало про період "ІРА". Подібні наслідки не могли не стривожити США як державу-посередницю. Тому Ентоні Блінкен у Лондоні привітав зусилля Стармера й запевнив, що США працюватимуть з усіма сторонами, щоби запобігти зростанню напруги. За його словами, 90% пунктів угоди про припинення вогню погоджені. Девід Леммі додав - з дводержавним рішенням, яке визнає державність Палестини.

Серйозні розмови про глибоке

Тому навряд чи поїздка Блінкена є суто підготовчою до візиту Стармера у США. По-перше, наміри британського прем'єра відвідати США стали несподіванкою для Вашингтона. Дата - 13 вересня - стала відома тільки за три дні до того. По-друге, за широкої програми візиту Блінкена до Лондона яка потреба Стармеру летіти до Байдена за відсутності перспектив зустрічі з кандидатами у президенти? Адже держсекретар США обговорив навіть Азію. Ймовірно, йшлося про майбутній саміт БРІКС і військові навчання РФ і КНР.

За даними речниці Кіра Стармера, метою поїздки до США є глибоке обговорення, котре "виходить за межі звичайних двосторонніх зустрічей і телефонних дзвінків". Формально сторони мають узгодити позиції перед двома самітами, де взаємодіятимуть з широким колом партнерів (G20). У свою чергу, прессекретарка Джо Байдена Карін Жан-П'єр наголосила на зосередженості на врегулюванні криз у світі під час візиту Стармера.

Шлях до Києва

Перший результат зустрічі Блінкена й Леммі - спільний візит до Києва вже 11 вересня. Це перша спільна поїздка посадовців двох країн за останні десять років, наголосив Девід Леммі.

Метою візиту, за словами голови комітету з закордонних справ Палати представників США Майкла Маккола, який посилався на Ентоні Блінкена, є дозвіл Україні бити "далекобійкою" по території Росії. Радник Білого дому Джон Кірбі очікує, що Росія найближчим часом застосує по Україні іранські ракети, й анонсував санкції проти Ірану. Франція, Німеччина й Велика Британія вже припиняють авіасполучення з Іраном.

Іранські ракети загрожують Україні, тому Вашингтон і Лондон спільно нададуть дозвіл на "далекобійку", Але, за словами того ж Блінкена, дозвіл на застосування такої зброї вглиб Росії буде предметом обговорення під час візиту Стармера до Байдена. Тому, говорячи про шлях до Києва, він зазначив - поїздка відобразить "сильну трансатлантичну підтримку, погоджену з нашими союзниками по НАТО, з партнерами в Індо-Тихоокеанському регіоні, з більш ніж 50 країнами, що продовжують рішуче підтримувати Україну". А також мета зустрічі у Києві - почути напряму від українського керівництва про потреби українців на даний момент, з якою метою і "що ми можемо зробити, щоб підтримати їх", зазначив держсекретар США. Девід Леммі додав, що хоче почути - і це вкрай важливо - "оцінку ситуації".

Зараз ви читаєте новину «У США та Великій Британії готуються до важливих воєнних рішень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути