Ексклюзиви
пʼятниця, 23 квітня 2010 11:54

У США приголомшені угодами Медведєва - Януковича - експерт

У США приголомшені угодами Медведєва - Януковича  - експерт

У політичному і експертному середовищі США приголомшені терміном, на який продовжено базування Чорноморського флоту Росії на території України.

Про це газеті "День" (N 72-73 від 23-24 квітня) заявив експерт центру "За американський прогрес" Самуель Чарап з Москви, який спеціалізується на вивченні України та Росії.

"Вражає термін договору про продовження базування ЧФ РФ на 25 років. Ніхто раніше не говорив про такі грандіозні терміни. Якщо дивитися на стан Чорноморського флоту, то за цей час він перестане існувати як боєздатний підрозділ Військово-морських сил РФ. Адже в планах Міністерства оборони немає планів переозброєння або переоснащення Чорноморського флоту", - відзначив він.

На його думку, Росія таким чином може гарантувати, що Україну не візьмуть в НАТО

"Отже, з практичного погляду не дуже зрозуміло, чому Росії це потрібно. З геополітичного погляду це ще зрозуміло. Напевно, в Росії це вважають гарантією того, що Україна не буде членом НАТО", - сказав експерт.

Водночас він зазначив, що у Вашингтоні були готові до можливості досягнення такої домовленості.

"Були такі ознаки, що вестимуться переговори про продовження перебування Чорноморського флоту РФ в Україні. У цьому мало хто сумнівався. Але нас приголомшує термін продовження базування ЧФ РФ. І в цьому плані дехто буде просто шокований тривалістю терміну нової угоди. Але, в принципі, я не думаю, що варто чекати на якісь офіційні претензії. Тому що це вільний вибір суверенної країни, й Вашингтон тут офіційно ні до чого", - вважає Чарап.

При цьому він зауважив, що "звичайно, термін продовження базування Чорноморського флоту на українській території ставить адміністрацію Білого дому в незручне становище".

"Але я не можу виключати, що у Вашингтоні були поінформовані про майбутній розвиток подій. Я пов"язую це з тим, що український Президент нещодавно був у Вашингтоні".

Також аналітик висловив думку, що Янукович не пішов би на цей крок, якби в нього був інший вибір.

Раніше Gazeta.ua повідомляла, що держсекретар США Гілларі Клінтон вважає підписання угод свідченням збалансованої політики України.

Зараз ви читаєте новину «У США приголомшені угодами Медведєва - Януковича - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

124

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути