понеділок, 28 листопада 2011 17:34

У смерті голодувальника крайнім зроблять якогось сержанта - правозахисник

У смерті голодувальника крайнім зроблять якогось сержанта - правозахисник

Співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров вважає, що смерть протестувальника Геннадія Конопльова у Донецьку зумовлена надмірним застосуванням сили правоохоронцями.

"Ця трагедія стала можливою тому, що сьогодні наші правоохоронці вважають: їм усе дозволено і вони безкарні, - зазначив правозахисник. - Можуть застосовувати до громадян силові заходи замість того, щоб виконувати свої функції з охорони громадського порядку. Рішення суду про заборону акції треба було виконувати, але не таким чином, що одна людина загинула, а троє знаходяться в лікарні. Це переходить усі межі. Видно, що все це робилося за певним планом: залили водою вогнище, щоб пішов чадний газ, а потім ще й потопталися по намету. Хтось дав такий злочинний наказ. Так з людьми поводитися не можна, навіть якщо вони не виконують рішення суду. Маємо, як мінімум, перевищення службових повноважень міліцією".

На думку Захарова, ця історія обов'язково має бути предметом розгляду прокуратури.

"Чому вони так з нами роблять, яка логіка їхніх дій, зрозуміти неможливо, - сказав він. - Але таке залякування викличе тільки зворотню реакцію. Тим паче у Донецьку, де люди подібного поводження з собою не пробачають. Тут ще за часів СРСР виникла перша незалежна профспілка шахтарів. Усі протестні рухи на початку 1990-х починалися звідси. Згадайте походи шахтарів на Київ. Рано чи пізно подібна трагедія викличе масштабні протести".

Постраждалі і родичі загиблого повинні подати позов до міліції для відшкодування матеріальної і моральної шкоди, упевнений правозахисник.

"Наша організація готова надати їм правову допомогу. На Донбасі нині велике розчарування владою. Тому президент Віктор Янукович особисто розпорядився розібратися, йому треба якось відмазатися від цієї смерті. Тепер прокуратура почне шукати крайнього. І знайдуть — якогось сержанта, який лише виконував наказ", - припустив Захаров.

Нагадаємо, у Донецьку правоохоронці знесли наметове містечко чорнобильців, які протестували проти утисків соціальних гарантій. Один з учасників акції, 68-річний шахтар-пенсіонер Геннадій Іванович Конопльов з міста Родинське Донецької області помер на місці. Він не був чорнобильцем, але приєднався до ліквідаторів на знак солідарності і разом з ними голодував шосту добу.

Зараз ви читаєте новину «У смерті голодувальника крайнім зроблять якогось сержанта - правозахисник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути