пʼятниця, 07 вересня 2012 22:50

Спецтема: Боротьба за "мову"

У Сімферополі вимагали ліквідувати державний статус української мови

В Сімферополі кілька десятків активістів російського націоналістичного руху закликали ліквідувати державний статус української мови. Акція відбулася у п'ятницю, повідомляє "Радіо Свобода".

Серед вимог Народного фронту "Севастополь-Крим-Росія" - повна русифікація кримського шкільництва і ліквідація державного статусу української мови. Вони принесли до державної установи петицію з вимогою вилучити українську мову зі шкільної програми і залишити її для вивчення "лише факультативи, за бажанням батьків".

Координатор "фронтовиків" Валерій Подьячий, каже, що "найкраще" вивести вивчення української мови у недільні школи.

Водночас, він наголосив, що не виступає проти "вільного розвитку української мови" в країні, і не проти того, щоб громадяни "насолоджувалися чудовою мелодикою і пишнотою" українського слова.

"Колядки, щедрівки, веснянки, байки, гуморески – все це треба вітати. А з державного обігу цю мову слід вилучити", - заявив Подьячий.

Глава "Російського товариства Криму" Анатолій Лось заявив на мітингу, що українців та української мови насправді немає, бо їх "придумали австріяки, поляки та Німеччина".

У Міністерстві освіти Криму активістів прийняв заступник міністра і пообіцяв їхні вимоги уважно вивчити і передати своєму керівникові - Віталіні Дзоз, яка зараз балотується від Партії регіонів до Верховної Ради.

Зараз ви читаєте новину «У Сімферополі вимагали ліквідувати державний статус української мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

216

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути