неділя, 24 листопада 2013 15:43

У Рівному на майдані писали листівки до Євросоюзу
23

Фото: Фото: Олена Власова

"Прийшов на майдан на 12.40, а на мене листівки вже не вистачило. Це найкраща новина за сьогодні! Значить, людям не байдуже, що відбувається тут, - роззирається по боках екс-народний депутат та колишній губернатор Рівненщини Віктор Матчук. – Українці хочуть жити, як європейці – мати якісну освіту, хороші пенсії, добре оплачувану роботу. Чому угода з ЄС зірвалася, я не знаю. Можливо, влада зрозуміла, що у європейській країні жодних фальсифікацій на виборах 2015 не було би. Інтереси олігархів та більшої частини громадян розійшлися".

В неділю опівдні на майдані Незалежності у Рівному перехожі заповнюють листівки до представництва Європейського союзу в Україні. У них підписують, що "Рівне – європейське місто і рівняни достойні того, щоб жити у європейській країні". Люди оточили невеликий столик і розбирають кулькові ручки. Підписані поштівки кидають у прозорий бокс. За півгодини він уже заповнений доверху. Ті, кому забракло листівок, залишають свої підписи на аркушах.

"Ми надрукували всього тисячу листівок і їх уже всі розібрали, - радіє громадський активіст Зураб Кантарія. – Потім на них наклеємо марки та відправимо до Києва. Розраховуємо, що вони дійдуть до адресата у вівторок-середу".

До 13-ої години на майдані біля пам'ятника Тарасові Шевченку збирається 1,5 тисячі людей. Дітям роздають прапорці з символікою Євросоюзу.

"Дякую, що ви відірвалися від диванів і прийшли сьогодні сюди! Що не рахуєте на кухні макарони в кульку і пенсію! Молодь, відірвися нарешті від планшетів та фейсбука і виходь на майдан! – закликає у мікрофон один з ведучих мітингу Сергій Штурхецький, громадський діяч та журналіст. – Скиглінг – то така українська народна забава. Перестаньмо скиглити, треба обстоювати свої права. Моя колега журналістка Алла Лазарєва з Парижу сьогодні повідомила, що у них теж збирається Євромайдан. А рівненські перевізники кажуть, що усі машини до Києва на майдан дісталися успішно. Кілька міських активістів у Рівному днями відправили портрет президента у "космос" на повітряних кульках, а до них міліція причепилася. Та хіба це злочин, бажати гаранту досягнути вершин?"

"Нині знає кожен пес, треба чухати в ЄС!" – сміються у гурті велосипедистів, які зупинилися перед пам'ятником. У корзинці на одному з велосипедів сидить кудлатий собака із прикрасою на голові.

Доступ до мікрофону оголошують вільним. До нього по черзі підходять пенсіонери, політики та ведучі. Починається дощ, але людей на майдані менше не стає.

"Чого нас вічно називають бидлом? Ми всі дивилися мєксіканські кіна, де людей у наручниках клали мордою вниз за боротьбу. Треба не уступати зрадникам національних інтересів! Що ми хочемо, щоб у нас те саме було? – запитує бабця у сірій хустці, яка приїхала на мітинг з села Городок Рівненського району. У натовпі її підтримують оплесками.

Ведучі хочуть включити аудіозапис державного гімну, однак техніка чомусь відмовляє. Тоді пропонують усім заспівати самим а-капела.

Кілька місцевих депутатів кажуть, що хочуть добитися позачергової сесії у обласній та міській радах, щоб прийняти звернення до Президента, прем'єр-міністра та спікера про відмову від політичного зближення з Росією та за підписання угоди з ЄС,

"Беріть гарячий чай і теплі речі і їдьте на Київ, - закликає громадський активіст Віталій Примак. – А хто не зможе, то доєднуйтеся до нас у Рівному. На майдані повсякчас буде стояти намет, хай у ньому буде всього-навсього п'ять чи десять активістів, але він стоятиме".

О 14.30 дощ посилюється і рівняни потроху розходяться з мітингу. Біля намету на майдані залишається невелика купка людей.

Зараз ви читаєте новину «У Рівному на майдані писали листівки до Євросоюзу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути