вівторок, 06 листопада 2012 15:13

У разі перевиборів кандидати від опозиції можуть набрати ще більше голосів - експерт

У разі перевиборів кандидати від опозиції можуть набрати ще більше голосів - експерт
Олексій Голобуцький: Перевибори можуть створити небезпечний прецедент. Фото: www.facebook.com

У разі перевиборів кандидати від опозиції можуть набрати ще більше голосів.

Про це Gazeta.ua сказав політолог Олексій Голобуцький, коментуючи рішення Центральної виборчої комісії щодо перевиборів у 5-ти проблемних округах.

"Це досить компромісне рішення. Бо визнавати таку неоднозначну перемогу тих, хто начебто зараз там виграв, - це викликати ще більші недовіри щодо демократичності цих виборів. Водночас, робити те, що пропонує опозиція — обнулити списки, - це новий виток політичної нестабільності і невідомо, чим вона може закінчитися", - підкреслив він.

Водночас, експерт наголосив, що у майбутньому цей приклад кандидати можуть використовувати на свою користь, доводячи ситуацію до того, аби було назначено перевибори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада розуміє, що назад дороги немає, їй цього не пробачать - ескперт про проблемні округи

"В принципі, переголосування на округах це не погано. Але є один мінус — це може стати прецедентом. На майбутнє одразу будуть кандидати вести кампанію так, що одразу закладатимуть механізми, як зробити так, щоб у разі програшу, вибори було визнано не дійсними", - пояснив політолог.

Голобуцький додав: "Знову таки, питання виконання закону, прозорості, демократичності залишаються, навіть якщо буде прийнято таке рішення. А вже там інше питання результату. Мені здається що ті, хто сподівається, не з опозиціонерів, що так буде краще — для них це не найкращий варіант. Перш за все, вже зрозумілі недоліки цієї виборчої системи. Я думаю, що ретельніше будуть підготовлені всікандидати. Ну і за рахунок такої політизації, особливо по Києву та Київській області, та загальному протестному настрою проти фальсифікацій, кандидат від опозиції може отримати навіть більше, ніж отримали зараз".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Комітеті виборців заявили, що йти на перевибори безглуздо

Він зазначив, що при перевиборах так само можуть застосовувати фальсифікації, але вже у значно менших масштабах.

"Оскільки буде лише 5 округів, за ними буде більше спостереження, буде враховано ті помилки, які було зроблено. Тому, звичайно, це не вихід, але з того, що пропонується, це певно найоптимальніший варіант", - підкреслив Голобуцький.

Зараз ви читаєте новину «У разі перевиборів кандидати від опозиції можуть набрати ще більше голосів - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути